Linkuri accesibilitate

Reuniunea NATO după ce Statele Unite anunță că se retrag din tratatul de securitate „Cer deschis”


Ambasadorii ţărilor NATO au fost convocaţi vineri pentru o reuniune de urgenţă, după ce Statele Unite au anunțat că intenionează să se retragă din tratatul internaţional „Open Skies” (Cer Deschis) din cauza încălcării acestuia de către Rusia, a anunţat joi o sursă de diplomatică.

La rândul său, Rusia a denunţat joi „lovitura'' dată securităţii europene, după ce Statele Unite au anunţat că se retrag din tratat.

Tratatul, care datează din 2002, are scopul să întărească stabilitatea internațională, permițând celor 34 de țări semnatare să-și survoleze reciproc teritoriul în zboruri de recunoaștere pentru monitorizarea instalațiilor militare și altor obiective.

Presa americană relatează că administrația Trump a notificat, pe 21 mai, ceilalți semnatari despre faptul că Statele Unite se vor retrage din tratat în șase luni. Casa Albă a acuzat Moscova că ar bloca zboruri americane deasupra orașului Kaliningrad și în apropiere de Georgia. Președintele Trump a retras Statele Unite și din alte tratate internaționale în ultimii ani, inclusiv, anul trecut, din tratatul cu Rusia privind forțele nucleare intermediare.

XS
SM
MD
LG