Linkuri accesibilitate

Rezerva de mafioți dispuși să deraieze parteneriatul strategic româno – american este intactă (Dan Turturică/UNIVERSUL.net)


Ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene conține și date despre cum privesc cetățenii diverselor state membre problemele de mediu. G4Media extrage datele referitoare la România și concluzia că românii se interesează extrem de puțin de aceste chestiuni, în comparație cu ceilalți europeni. Procentul românilor care cred că protecția mediului este foarte importantă este de 46%, față de media europeană de 53%. 10% dintre români consideră că protecția mediului nu e deloc importantă, față de numai 5% dintre europeni. Pentru români, „cele mai importante probleme de mediu sunt poluarea aerului, poluarea apelor și poluarea din surse agricole, în timp ce pentru europeni schimbarea climatică e de departe cea mai mare problemă (...), urmată de poluarea aerului și cantitățile mari de deșeuri”. Când vine vorba de separarea deșeurilor în vederea reciclării, 26% dintre români declară că o fac, în timp ce procentul mediu european este de 66%.


Există însă cel puțin un domeniu în care datele plasează România pe primul loc în Europa : numărul femeilor antreprenori sau manageri, în companii cu capital străin sau românești. Site-ul republica.ro cercetează sinteze de date din domeniul resurselor umane și descoperă că, „spre marea surpriză a specialiștilor din HR – România are cele mai multe femei cu pregătire tehnică din lume”. ”În 2019, în cele mai mari companii listate la bursă din România, funcțiile de CEO, executivi sau poziții de non-executivi erau deținute în proporție de 33,8% de femei. Acesta este cel mai bun rezultat din UE, depășind media UE de 18,6% (…). Prin comparație, în companiile din Germania puțin peste 14% din aceste funcții erau ocupate de femei, iar în Franța aproape 20%”.

Pe site-ul marginaliaetc.ro, Dan Turturică publică un fragment sintetic dintr-un articol mai amplu apărut cu câteva zile în urmă în publicația online UNIVERSUL.net. Consultând și varianta lungă, se rețin considerațiile despre numirea de noi procurori de către președintele Klaus Iohannis.


Dan Turturică reamintește că și acum zece ani, când începeau să tureze motoarele anticorupției, destui jurnaliști s-au îndoit de capacitatea sau integritatea unora dintre conducătorii instituțiilor abilitate. Totuși, au urmat acei ani – singurii – în care inși aparent intangibili, precum Sorin Ovidiu Vântu sau Dan Voiculescu, au ajuns la închisoare. Astăzi, ambasadorul Statelor Unite la București susține același discurs : este urgentă asanarea corupției, a rețelelor ei, și mai ales e nevoie de certitudinea că nu există déjà o cupola care să organizeze acest sistem strangulator al democrației. „Chiar dacă PSD a pierdut puterea, iar Dragnea este la închisoare, rezerva de mafioți dispuși să deraieze parteneriatul strategic româno – american, pentru prețul corect, în cazul în care ar reveni la comanda politică, este intactă”, scrie Dan Turturică. Asta știe și președintele Klaus Iohannis și o spune cât se poate de des. Mai ales că, susține comentatorul, pentru președinte există și un risc politic major : „Dacă nu repornește lupta anti-corupție, toate rețelele mafiote care au cotizat masiv la PSD, în schimbul contractelor pe bani publici, se vor lipi de PNL. Dacă nu au făcut-o deja!”. Așa că, „Imperativul luptei anticorupție depășește cu mult statura celor aleși să o ducă, vremelnic, la îndeplinire”.

XS
SM
MD
LG