Linkuri accesibilitate

RFE/RL cere autorităților din Kîrghistan investigarea amenințărilor asupra jurnalistului serviciului Kîrghiz Ali Toktakunov


Radio Europa Liberă/Radio Libertatea - postul nostru de radio - a solicitat autorităților din Kîrghistan să investigheze declarațiile unui fost ofițer vamal potrivit căruia fostul său șef l-ar fi îndemnat să-l aducă pe un jurnalist al Serviciului Kîrghiz al postului nostru de radio înapoi în Kîrghistan „mort sau viu”. Emilbek Kimsanov a făcut acuzația într-un videoclip nedatat care a fost postat pe Facebook pe 10 aprilie de soția sa, Maria Zavorotnaia.

În videoclip, Kimsanov spune că fostul președinte al Agenției Vamale din Kîrghistan, Raimbek Matraimov, i-a trimis informații de contacte la Praga ale jurnalistul nostru, Ali Toktakunov, împreună cu comanda de a-l aduce „mort sau în viață”.

„Radio Europa Liberă/Radio Libertatea ia în serios orice amenințare împotriva jurnaliștilor săi”, a declarat președintele postului, Jamie Fly, într-o declarație de sâmbătă, 11 aprilie. „Atacurile și amenințările calomnioase împotriva jurnaliștilor de către Raimbek Matraimov și asociații săi, ca răspuns la investigațiile noastre jurnalistice, sunt reprobabile”, se arată în declarație. Președintele Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea a făcut un apel la autoritățile kîrghize să se asigure că „cei responsabili vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor”. Matraimov nu a fost disponibil să comenteze videoclipul.

Ali Toktakunov a fost reporterul principal într-o anchetă comună realizată de Serviciul Kîrghiz al postului nostru de radio, cunoscut local sub denumirea de Radio Azattyk, împreuna cu OCCRP și site-ul de știri din Kirgiz Kloop.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG