Linkuri accesibilitate

România: Curtea Supremă returnează Parchetului dosarul mineriadei din iunie 1990


România: „Mineriada” din 13-15 iunie 1990.

În România, la 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, soldată cu moartea a patru persoane, rănirea a aproape 1.400 de persoane și reținerea a alte peste 1.200, Curtea Supremă a decis joi restituirea dosarului Mineriadei la Parchetul Militar pentru refacerea rechizitoriului trimis în urmă cu trei ani în camera preliminară. Sentința este definitivă. Dosarul a fost ­restituit în mai 2019 procurorilor militari pentru a fi refăcut în integralitate, toate probele fiind declarate nule. În acest dosar, principalii inculpați erau fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, acuzați de infracțiuni contra umanității.

Procurorii susțin în rechizitoriul care are 2.000 de file că în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care cereau adoptarea unei legi a lustrației, cunoscută în România sub numele de „punctul 8 al declarației de la Timișoara”.

Mii de mineri din Valea Jiului și muncitori din alte părți au descins la București, la chemarea autorităților din acel moment, transformându-se într-o forță paralelă de impunere a ordinei. După reprimarea violentă a protestului din Piața Victoriei, minerii și-au continuar timp de două zile incursiunile violente prin capitală: au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului și alte persoane având legătură cu manifestațiile din Piața Universității, imaginile cu actele de violență comise de mineri pe străzile orașului fiind mediatizate în întreaga lume.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Mai multe: romania.europalibera.org

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG