Linkuri accesibilitate

România: eșecul primei runde de consultări pentru desemnarea noului premier


Moldova - liderul liberal Ludovic Orban după prima rundă de consultări la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui premier, București, 14 decembrie 2020

În România, președintele Klaus Iohannis a anunțat eșecul primei runde de consultări în vederea însărcinării unui nou premier cu formarea viitorului guvern și a convocat Parlamentul pe 21 decembrie.

După consultări cu toate partidele reprezentate în noul parlament ca urmare a alegerilor generale din 6 decembrie, Iohannis a declarat că „deocamdată nu sunt întrunite condițiile pentru a desemna un premier”. Președintele a precizat că va urma o nouă rundă de consultări.

Mai mute: romania.europalibera.org

Alegerile generale din 6 decembrie au fost câștigate de Partidul Social Democrat cu aproape 30% din voturi dar acesta nu are șanse de a forma o nouă majoritate în Parlament așa că este de așteptat ca viitorul guvern de coaliție să fie condus de Partidul Național Liberal de guvernământ, clasat pe locul al doilea, alături de partidul reformator USR-PLUS și cel al minorității maghiare, UDMR.

Cei trei potențiali aliați nu au ajuns încă la un compromis privind programul de guvernare și împărțirea principalelor portofolii și funcții în stat, motiv pentru care luni, au mers la consultările cu președintele, fiecare cu propunerea sa de premier.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG