Linkuri accesibilitate

„România produce mai mult porumb decât Franța, dar Franța are o industrie alimentară de 18 ori mai mare”(Petrișor Peiu/spotmedia.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

O analiză realizată de unul dintre cercetătorii LARICS se ocupă azi de „Cel mai titrat laborator de gândire al Rusiei”, respectiv „Clubul Valdai – un Sputnik pentru intelectuali”. Se continuă astfel seria de analize a laboratoarelor ruseşti de propagandă. Textul la care ne referim, semnat de Iurie Rotaru, apare pe blogurile Adevărul. Conferințele Valdai au debutat în 2004 și au o cadență anuală, iar lista de participanți este, scrie analistul, „impresionantă” : pe lângă reprezentanți ai elitei ruse, sunt și experți din 71 de țări, cu precizarea că reprezentanții care vin din Occident sunt dintre cei cu convingeri pro-ruse. Printre experții care fac parte din clubul Valdai nu se află niciun român, în schimb se numără Nicu Popescu, fost Ministru de Externe şi cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene. Și fostul prim ministru al României Adrian Năstase întreține legături indirecte cu clubul Valdai : ”în 2019, directorul departamentului de cercetare al Clubului Valdai Feodor Luchianov a fost invitat special al conferinţei «Stat şi biserică în tradiţiile ruso-române» organizate la Moscova de Fondul «Nicolae Titulescu» al lui Adrian Năstase şi Fondul «Gorcearkov» din Rusia. Cele două fonduri organizează de mai mulţi ani conferinţe comune”, scrie Iurie Rotaru, adăugând că la conferință s-au făcut numeroase declarații „slavofile”. Activitatea clubului Valdai este definită de analistul LARICS ca promovând „idei naţional-conservatoare”, e angajat că „să creeze un nou proiect de ţară pentru Rusia, unul care să combine idei eurasiatice promovate de Dughin cu refacerea URSS-ului şi ortodoxia”. Analiza LARICS detaliază conținutul referirilor la România, dar le încadrează în propaganda caracteristică clubului : estul care s-a aflat sub controlul Uniunii Sovietice a trecut spre un regim de exploatare din partea vestului, prin multinaționale. Pe de altă parte, se insistă pe ideea că și Uniunea Europeană ar fi fost destabilizată de absorbirea acestor state.

Tot pe blogurile Adevărul, Cristian Unteanu citează concluzii ale unui „raport de informaţie“ făcut public recent în Franța, sub semnătura doctorului în biologie Alexandre Samuel, a Preşedintelui Asociaţiei de Toxicologie-chimie din Paris şi a directorului de cercetare onorific al Centrului naţional de cercetări ştiinţifice al Franţei”. Din raport rezultă că gazul lacrimogen folosit împotriva manifestanților din 10 august 2010 de la București conține cianură. E vorba de gazul CS, care, ce-i drept, e folosit de multe state europene și, până acum, era considerată aproape inofensiv.

România, grânar al Europei : un poncif repetat de guvernanți de treizeci de ani, dar care, arată Petrișor Peiu într-un text bine documentat publicat pe spotmedia.ro, nu are nicio valoare de întrebuințare. „Oamenii nu se hrănesc cu boabe de porumb sau de grâu, oamenii mănâncă mâncare. Așa că toate laudele deșănțate ale politicienilor privind producțiile-record de porumb, grâu sau floarea soarelui sunt bune să și le atârne în ramă deasupra biroului unde dorm netulburați, de dimineața până seara”. „Ceea ce contează cu adevărat în anul 2020 este industria alimentară, nu producția de porumb sau de grâu”. „Dacă vrem să înțelegem mlaștina în care ne-au târât caricaturile de politicieni care ne conduc, uitați-vă la o comparație cât se poate de simplă: România produce mai mult porumb decât Franța, dar Franța are o industrie alimentară de 18 ori mai mare decât a noastră”.

XS
SM
MD
LG