Linkuri accesibilitate

România: 140 de ani de relații diplomatice cu SUA. „Legăturile dintre noi sunt acum mai strânse ca niciodată”


Întâlnirea Klaus Iohannis și Donald Trump
Întâlnirea Klaus Iohannis și Donald Trump

Ambasadorul Statelor Unite la București a transmis un mesaj legat de împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice între cele două țări, referindu-se și la rolul de partener strategic al României în regiune.

Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, a transmis un mesaj românilor din partea Statelor Unite, la împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Libertatea, a spus oficialul american, a fost de la bun început fibra care a țesut relațiile româno-americane.

Chiar și atunci când Cortina de Fier ne-a despărțit, Statele Unite au găsit o cale de a ține legătura cu românii prin Radio Europa Liberă, lucrând cu jurnaliști, disidenți, a transmis știri și a păstrat vii speranțele de libertate și democrație”, spune înaltul oficial american.

Philip Reeker a mai arătat că „relațiile dintre noi sunt mai strânse acum ca niciodată” și a afirmat că se fac eforturi susținute pentru a spori cooperarea pe mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept.

Ambasadorul american a evocat și strânsele relații din ultimele decenii, după Războiul Rece. Pentru România, spune el, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoțindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de țara noastră pentru consolidarea securității și prosperității cetățenilor săi. La rândul său, România și-a conturat profilul de partener de încredere și aliat NATO activ, care își asumă angajamente puternice și contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.

Mai multe informații despre acest subiect, pe pagina Europa Liberă România, adicăla această adresă.

XS
SM
MD
LG