Linkuri accesibilitate

România: 200 de medici contaminați. Dosare penale pentru cei care refuză cazurile de urgență


Criza din sistemul de sănătate se accentuează în vreme ce numărul celor testați pozitiv cu Covid-19 se apropie vertiginos de 2000

Acest bilanț negru ar implica intrarea în scenariul al patrulea, cu noi măsuri de restrângere a deplasărilor, eventual de închidere a granițelor, dar și de vindecare la domiciliu a celor bolnavi de coronavirus, care nu se află în stare gravă.

Deocamdată, potrivit ultimelor date raportate de autoritățile de la București au fost înregistrate până acum 46 de decese: cea mai tânără persoană este o femeie de 27 de ani, care avea diabet zaharat de gradul I, urmată de un bărbat de 39 de ani, fără niciun fel de antecedente medicale.

Sunt infectate 1952 de persoane, dintre care 33 în stare gravă. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 192 de noi cazuri, dar specialiștii consideră că sunt mult mai multe persoane contaminate, dar din cauză că s-au făcut puține testări, încă nu au fost descoperite.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 23.103 de teste, din care peste 1.500 în unități medicale private.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat de asemenea că 285 de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, dintre care peste 180 la Suceava și 45 la București. Următoarele focare se află la Arad și Deva. Numărul spitalelor vulnerabile din cauza infectărilor în lanț a trecut de 20. Există de asemenea tot mai multe situații complicate, cu medici care vor să intre în concediu sau își dau demisia, din pricina condițiilor grele de lucru, dar și a noilor dispoziții din Ordonanța Militară Nr. 4, care a intrat în vigurare de aseară.

În acest document se precizează că medicii, cadrele medicale, în general, pot fi detașați acolo unde este nevoie, fără ca ei să aibă voie să refuze. În plus, I se deschide dosar penal imediat oricărui medic care refuză internarea unui pacient, care are nevoie urgentă de ajutor.

Să mai spunem că, diplomații români au și ei probleme. Astfel ministerul de Externe a anunțat că la Ambasada din Franța, au fost testate pozitiv șapte persoane, în vreme ce în Spania mai sunt alți doi diplomați și încă unul la Ambasada din Luxemburg, infectați cu Covid-19. Toate cele trei instituții diplomatice au fost nevoite să-și restrângă activitatea, pe moment.

XS
SM
MD
LG