Linkuri accesibilitate

România nu și-a ținut toate promisiunile în legătură cu reformele din justiție: raport GRECO


În ultimul său raport despre România, publicat astăzi, GRECO, structura anticorupție creată de Consiliul Europei (Groupe d'États contre la corruption, Grupul de state împotriva corupției) constată că România s-a conformat într-un mod încă doar superficial recomandărilor în legătură cu prevenirea înaltei corupții, în special printre parlamentari, judecători și procurori.

GRECO constată că România a implementat doar cinci din cele 18 recomandări făcute în urma evaluării precedente, din 2015.

Raportul era deja gata la jumătatea lunii trecute, dar a fost făcut public abia astăzi pentru că a trebuit să primească mai întâi aprobarea guvernului României.

În privința corupției parlamentarilor, raportul constată că nimic nu a fost făcut, în afară de acomodarea procedurală a două recomandări din nouă. GRECO insistă pe asta, „dată fiind importanța acestor recomandări pentru prevenirea corupției printre parlamentari”.

Vezi și: Senatorii au modificat Codul de procedură penală: maximum 120 de zile pentru pronunțarea sentinței și motivare

Raportul recunoaște însă că în domeniul corupției printre judecători și procurori, Romania, supusă unor mari presiuni în 2017-2018, a luat unele inițiative promițătoare, care însă vor trebui ținute.

În 2017, GRECO decisese să efectueze evaluări urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din România și asupra a două proiecte de legi privind reorganizarea Curții Supreme și a Consiliului Național al Justiției din Polonia.

A fost pentru prima dată când GRECO a utilizat articolul 34 din Regulamentul său de procedură, introdus pentru a permite o "procedură ad-hoc în circumstanțe excepționale".

Apoi, în aprilie 2018, GRECO a cerut guvernului Dăncilă să renunțe la toate amendamentele introduse anterior în grabă, atrăgând atenția că o parte din acestea vor fi percepute de alte țări ca împiedicând cooperarea în domeniul justiției.

Astăzi, însă, raportul recunoaște că proiectul de Lege a Statutului Magistraților pare a merge în direcția cea bună, deoarece introduce modalități transparente de selecționare, numire și avansare a procurorilor și atinge și chestiunea responsabilității judecătorilor.

Raportul estimează că e nevoie în continuare de o întărire a rolului Consiliului Superior al Magistraturii și de o diminuare a implicării executivului, prin intermediul Ministerului Justiției, în numirea sau înlăturarea judecătorilor.

În schimb, GRECO recomandă în continuare insistent să se purceadă la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), creată de PSD și care se află în afara controlului instituțional.

GRECO acordă un an României pentru a ameliora aplicarea recomandărilor, cerându-i să aducă la zi, în mod funcțional, toate elementele până pe 31 martie 2022.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Politigraf

XS
SM
MD
LG