Linkuri accesibilitate

România, pe primul loc în 2019 la investigații pentru fraude cu fonduri europene


Operațiunile vamale, printre tipurile de fraude destructurate
Operațiunile vamale, printre tipurile de fraude destructurate

România este primul stat din Uniunea Europeană ca investigații și recomandări primite privind fraude cu fonduri europene, arată raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), instituția care se ocupă de protejarea intereselor Uniunii Europene, luptă împotriva fraudei, corupției sau a oricărei alte activități ilegale.

Raportul arată că România a fost în 2019 obiectul a 11 investigații privind modul în care au fost folosite fondurile europene, care au stat la baza a nouă recomandări făcute de experții OLAF.

După România se clasează Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria - fiecare cu câte 7. Italia este pe locul doi și la recomandări primite cu 7.

În 2019, investigațiile efectuate de OLAF au variat de la destructurarea de rețele de fraude complexe, care implică utilaje cumpărate cu fondurilor UE și proceduri de licitație manipulate, la operațiuni vamale comune majore care vizează bunuri de consum și țigări. Un număr tot mai mare de cazuri implică proiectele legate de mediu, în conformitate cu atenția tot mai sporită a UE asupra politicilor de mediu durabile.

În raportul dat publicității joi, OLAF menționează o investigație pe care o cataloghează drept complexă și în care a lucrat alături de DNA. Ea a vizat destructurarea unei rețele care era specializată în fraudarea și spălarea de bani, care acționa în domeniul fondurilor europene pentru proiecte privind alimentarea cu apă și infrastructura de canalizare pentru ape uzate menajere. Proiectul avea o valoare totală de 102 milioane de euro.

Raportul pe 2019 nu este însă unul fără precedent, România fiind mereu menționată în domeniul fraudelor cu fonduri europene. Oficiul European de Luptă Antifraudă a deschis, în perioada 2014-2018, 66 de investigații privind posibile fraude în care e implicată România, fiind de departe pe primul lor în UE din acest punct de vedere. Cea mai cunoscută este cea privind fraudele comise de compania TelDrum din Teleorman, despre care procurorii DNA spun că era controlată în realitate de fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Articolul integral în găsiți pe romania.europalibera.org

XS
SM
MD
LG