Linkuri accesibilitate

Rusia și China încearcă să discrediteze campania europeană de vaccinare (EUvsDisinfo)


Contul de Twitter oficial al vaccinului rusesc Sputnik V.

Rusia şi China s-au angajat în campanii de „discreditare" pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană cu scopul de a plasa propriile vaccinuri pe piață, potrivit unui raport publicat miercuri de echipa specială anti-dezinformare a diplomaţiei europene.
„Diplomaţia vaccinului" desfăşurată de Moscova şi Beijing "este însoţită de eforturi de dezinformare şi manipulare menite să submineze încrederea în vaccinurile produse în Occident, în instituţiile europene şi în strategiile europene de vaccinare", susţine raportul.


Moscova şi Beijingul „utilizează media controlate de stat, reţele media apropiate puterii şi media sociale, inclusiv conturi oficiale diplomatice pe reţele sociale, pentru a-şi atinge aceste obiective", denunţă autorii raportului. "Contul oficial de Twitter al Sputnik V este astfel utilizat", precizează ei.

De la începutul lui 2021, peste o sută de noi exemple de de cazuri de dezinformare imputabile Kremlinului legate de vaccinare au fost adăugate la baza de date EUvsDisinfo", scrie raportul.

Aceste practici urmăresc "să submineze încrederea publicului în Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi să-i pună la îndoială procedurile şi imparţialitatea sa politică", se arată în raport.


EMA a aprobat până în prezent patru vaccinuri: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson.

„Insuflând neîncredere faţă de Agenţia Europeană pentru Medicamente, actorii dezinformării urmăresc să submineze şi să divizeze abordarea comună europeană vizând să garanteze aprovizionarea cu vaccinuri", afirmă ei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG