Linkuri accesibilitate

Rusia a cultivat agenţi autohtoni „să promoveze agenda regimului de la Kremlin în România” (Răzvan Ceuca/Adevărul.ro)


Revista presei de la București.

Evident, a fost preluată de G4Media declarația directorului Agenției Naționale de Sănătate Publică din Republica Moldova, Nicolae Furtună, cu tot cu consecințele ei. Furtună a spus că virusul Covid-19 „a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”, referindu-se la faptul, că mulți dintre cei uciși de coronavirus aveau și alte boli precum obezitate, cancer și boli cardio-vasculare. Președintele Igor Dodon i-a cerut imediat demisia, iar Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătății, l-a considerat pe Nicolae Furtună „o povară pentru noi toți” și a făcut o apropiere între directorul ANSP și Goebbels.

O analiză realizată de Răzvan Ceuca în cadrul LARICS este publicată pe blogurile Adevărul și discută narativele inventate de Rusia în momentul, în care Uniunea Sovietică nu a mai existat și astfel regimul a căzut într-o criză de identitate. Vechea identitate imperialistă, dublată de tendința de a exporta regimul comunist în afara URSS, a fost în locuită treptat la ortodoxie, ca „să contureze o naraţiune strategică conservatoare, menită să contracareze naraţiunea strategică occidentală bazată pe normele şi valorile democratice la care majoritatea aderă în ziua de astăzi”. Vladimir Putin a fost conducătorul care s-a decis să folosească din plin instrementele existente în democrațiile occidentale: presa – statul a cumpărat un mare număr de publicații –, televiziunea și rețelele de socializare. Ele vor răspândi „adevăruri alternative”. Analistul ajunge și la Sputnik, cu temele rezervate Republicii Moldova și respectiv României notând numele unor figuri publice din România puternic cultivate de Sputnik : Adrian Năstase, Dan Puric, ca „ agenţi autohtoni care să promoveze agenda politică a regimului de la Kremlin în România”.

Zilele trecute, jurnaliști de la spotmedia observau cum, treptat, favoriții sondajelor de opinie de România, liberalii, au decis să-și însușească unele dintre apucăturile mult criticate la adversarii lor social-democrați. E vorba, se înțelege, de fenomenul migrației primarilor. George Arun scrie pe site-ul Deutsche Welle folosind termeni mai eleganți : „navetismul alesilor locali își are traditia în guvernarea PSD din 2000-2004, când guvernul era condus de Adrian Nastase. În urma unei Ordonanțe de Urgență, primarilor li s-a dat libertatea de a trece de la un partid la altul, fara a-și pierde mandatul. Un sfert din primarii opoziției (de atunci) au sărit în barca puterii, în special pentru obținerea preferențiala de bani publici”. Fenomenul se repetă acum, înaintea alagerilor locale, în defavoarea PSD însă.

XS
SM
MD
LG