Linkuri accesibilitate

Rusia: activistul Andrei Pivovarov, dat jos din avion și reținut pentru două luni


Andrei Pivovarov
Andrei Pivovarov

Un tribunal rusesc a dispus reținerea pentru două luni a fostului director executiv al fundaţiei Rusia Deschisa / Open Russia, Andrei Pivovarov. El a fost dat jos din avionul cu care se pregătea să plece la Varșovia de la Sankt-Petersburg.

Instanța din orașul Krasnodar a decis astăzi că Pivovarov ar trebui reținut timp de două luni, după ce autoritățile l-au acuzat că a publicat o postare pe rețelele sociale, susținând anul trecut un candidat la alegerile locale în numele unei organizații „indezirabile”.

„Nu credeți că este o farsă atunci când o postare pe Facebook reprezintă o amenințare la adresa securității statului?” Pivovarov l-a întrebat pe judecător, în timpul ședinței.

Ședința a avut loc la mai puțin de o zi, după ce un alt critic al Kremlinului, politicianul de opoziție și fostul deputat al Dumei de Stat, Dmitri Gudkov, a fost plasat în arest sub suspiciunea că nu ar fi plătit datorii în baza unui contract de închiriere în anii 2015-2017.

Un tribunal din Moscova urmează să analizeze în cursul zilei de astăzi dacă va prelungi detenția lui Gudkov, care spune că este reținut pentru a fi împiedicat să candideze la alegerile parlamentare din septembrie.

XS
SM
MD
LG