Linkuri accesibilitate

Rusia afirmă că Kievul s-ar face responsabil de prăbușirea avionului malaiezian, pentru că nu și-ar fi închis spațiul aerian


Boeing 777 MH-17
Boeing 777 MH-17

Rusia a depus o plângere interstatală împotriva Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la evenimentele din 2014, acuzând-o între altele că ar fi responsabilă de prăbușirea avionului malaiezian MH17 în Donbas, de încălcarea drepturilor omului și moartea civililor. Plângerea din 23 iulie a Rusiei, care este o premieră, survine la cinci luni după ce Ucraina a depus un nou demers împotriva Moscovei la aceeași instanță. În seria sa de acuzații, Rusia afirmă că Kievul s-ar face responsabil de declanșarea conflictului separatist din estul Ucrainei, care a făcut mii de victime. Ucraina ar fi responsabilă și de prăbușirea avionului malaiezian de pasageri pentru că nu și-ar fi închis spațiul aerian din cauza luptelor.

O echipă de investigatori internaționali conduși de Olanda a ajuns deja la concluzia că avionul pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă BUK de producție rusească, trasă de pe teritoriul controlat de separatiști, lansatorul aparținând unei unități militare ruse. Incidentul s-a soldat cu moartea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord, majoritatea fiind pasageri olandezi.

XS
SM
MD
LG