Linkuri accesibilitate

Rusia: Duma de stat face un nou pas spre „internetul suveran”


Deputaţii ruşi au adoptat marţi, în prima lectură, un proiect de lege care obligă giganţii internetului să deschidă reprezentanţe în Rusia pentru a-i obliga să respecte legile locale.

Înmulţirea măsurilor ce vizează reţelele sociale şi companiile media independente sau finanțate din străinătate, cum este și Europa Liberă/Libertatea în limba rusă, provoacă îngrijorare în rândul criticilor puterii, care le percep ca pe încercări de a restricţiona ultimele domenii ale libertăţii de exprimare şi ale manifestării opoziţiei.


După adoptarea proiectului delege, Duma (camera inferioară a parlamentului rus) a explicat pe site-ul său că reprezentanţele „companiilor străine de tehnologie a informaţiei" vor fi „responsabile pentru orice încălcare a legislaţiei ruse, pot coopera cu structurile de stat şi pot limita diseminarea conţinutului ce încalcă legislaţia rusă".

Legea, care va fi votată în lectura finală în săptămânile următoare, vizează companiile ale căror produse online au o audienţă zilnică de peste 500.000 de utilizatori.

YouTube, Google, Facebook şi Twitter sunt menţionate în nota explicativă care însoţeşte textul.


În 2019, Rusia a adoptat o lege vizând dezvoltarea unui internet suveran.

Autorităţile neagă intenţia de a construi o reţea naţională pe care să o ţină sub control, aşa cum se întâmplă în China.
Reţelele sociale sunt deja obligate să stocheze pe teritoriul Rusiei datele utilizatorilor lor ruşi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG