Linkuri accesibilitate

Rusia lansează noi atacuri în estul Ucrainei. Lupta pentru Vuhledar continuă


Militari ucraineni pe un transportor blindat MT-LB în regiunea Donețk, 30 ianuarie 2023
Militari ucraineni pe un transportor blindat MT-LB în regiunea Donețk, 30 ianuarie 2023

Trupele ruse au lansat un nou val de atacuri asupra pozițiilor ucrainene și a așezărilor civile, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene în dimineața zilei de 31 ianuarie, în timp ce luptele grele continuau fără încetare în estul Ucrainei, unde, după cum spune președintele Volodimir Zelenski, situația rămâne „foarte dură”.

Serviciile secrete britanice susțin că rușii au lansat un asalt „mai concertat” asupra Vuhledar, un oraș minier de cărbune din regiunea Donețk care a devenit cel mai recent punct central al bătăliei pentru controlul estului Ucrainei.

Oficialii ruși au afirmat că avansul a asigurat un punct de sprijin în orașul minier Vuhledar. Kievul recunoaște că au loc lupte grele în această zonă, dar spune că a respins avansul de până acum, provocând, în același timp, pierderi grele atacatorilor.

Într-o actualizare a informațiilor care oferă detalii despre câmpul de luptă, ministerul britanic al apărării spune că Rusia atacă localitatea cu o forță de cel puțin mărimea unei brigăzi, o unitate care cuprinde, în mod normal, câteva mii de soldați, cu o gamă completă de capacități de luptă. Până în prezent, rușii au avansat, probabil dinspre sud, câteva sute de metri dincolo de râul Kașlahaci, care marca linia frontului de luni de zile. Micul râu curge la marginea orașului Pavlivka, la aproximativ doi kilometri sud de Vuhledar.

Cu toate acestea, în buletinul său zilnic din 31 ianuarie, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Moscova nu are numărul necesar de oameni pentru a presa un avans notabil în zonă.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să continue să obțină câștiguri locale în acest sector. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să aibă suficiente trupe neangajate în zonă pentru a realiza o avansare semnificativă din punct de vedere operațional", a declarat ministerul.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat trei atacuri aeriene rusești și patru atacuri cu rachete, precum și peste 60 de salve de la sisteme de rachete care au vizat așezări ucrainene.

„Inamicul continuă să desfășoare acțiuni ofensive în direcțiile Lyman și Bakhmut, suferind pierderi grele”, a transmis Statul Major General în raportul său de dimineață.

„Inamicul a desfășurat acțiuni ofensive nereușite în direcțiile Avdiivka și Novopavliivka. În direcția Kupiansk și Zaporojie, inamicul depune eforturi să își apere pozițiile”, a precizat acesta.

„Ne menținem pozițiile!”

Armata ucraineană a negat, de asemenea, afirmațiile lui Denis Pușilin, administratorul părților controlate de Rusia din regiunea Donețk, potrivit căruia rușii ar fi făcut progrese în apropiere de Vuhledar, care se află la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de orașul Donețk. „Ne menținem pozițiile”, a declarat Evhen Ierin, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene responsabil de zonă.

Până la această oră, nici declarațiile armatei ruse, nici cele ale armatei ucrainene referitoare la situația de pe front nu au putut fi verificate din surse independent.

Un oficial rus a declarat că Moscova a masat forțe și echipamente militare suplimentare în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, pentru a proteja frontiera și a întări securitatea.

Guvernatorul regional Roman Starovoit a afirmat la o reuniune a administrației locale că la Kursk a fost deja format personal din forțele armate, polițiști de frontieră și agenții de aplicare a legii.

Autoritățile locale au susținut că zona a fost supusă bombardamentelor ucrainene de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Ucraina le-a cerut aliaților occidentali să accelereze livrările de armament greu promise în ultimele săptămâni, în timp ce încearcă să păstreze teritoriul din estul țării, unde Rusia acumulează forțe copleșitoare.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, este așteptat la Paris pe 31 ianuarie, unde urmează să se întâlnească cu președintele Emmanuel Macron, în contextul în care există divergențe între aliații Ucrainei cu privire la furnizarea de avioane de luptă pentru apărarea sa împotriva Rusiei, după ce președintele american Joe Biden a exclus posibilitatea de a oferi avioane F-16.

XS
SM
MD
LG