Linkuri accesibilitate

Rusia: legea „agenților străini” extinsă și la persoane individuale


Duma de stat de la Moscova.

Duma de stat a aprobat o serie de legi care limitează libertatea de informare și subminează procesul democratic, consider organizații pentru apărarea drepturilor omului.

Între altele au fost aprobate o serie de amendamente la controversata lege a „agenților străini”- prin care obligația de a se înregistra și declara „agent străin” a fost extinsă la un număr mare de gupuri și indivizi. Legea vizează direct redacția în limba rusă a postului nostru de radio „Svoboda Europa” și canalul de televiziune Current Times.

Orice individ, identificat drept „agent străin” pierde dreptul de a fi ales sau numit într-o funcție publică. Luna trecută, Amnesty International a criticat legea, arătând că va submina „activitatea societății civile” și a organizațiilor neguvernamentale, care primesc sprijin financiar din străinătate.

O altă lege aprobată pe 23 decembrie permite agenției media Roskomnadzor să blocheze pagini de internet care „discriminează mediile din Rusia”. Legea este văzută drept o amenințare directă la platformele YouTube, Facebook și Twitter.

Se interzice de asemenea guvernelor, organizațiilor sau cetățenilor străini să finanțeze orice activitate publică pe teritoriul Federației ruse.

Este de așteptat ca în scurt timp, legile să treacă de camera superioară și să fie semnate de președintele Vladimir Putin.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG