Linkuri accesibilitate

Rusia o să termine „fără ajutor străin” Nord Stream 2


Rusia va putea termina proiectul gazoductului Nord Strem 2 „cu siguranță” fără ajutor străin, a declarat la Moscova președintele Vladimir Putin. La conferința de presă comună, ținută la Kremlin cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, președintele rus a recunoscut însă că Nord Stream 2, care trece prin Marea Baltică, va fi funcțional câteva luni mai târziu decât era prevăzut. „La sfârșitul anului sau primul trimestru al anului viitor”, a declarat Putin. În loc de prima jumătate a acestui an.

Cancelara Angela Merkel și președintele Vladimir Putin, Moscova, 11 ianuarie 2020.
Cancelara Angela Merkel și președintele Vladimir Putin, Moscova, 11 ianuarie 2020.

Luna trecută, Statele Unite au impus sancțiuni firmelor care participă la construirea gazoductului Nord Stream 2, în baza unei legi care vrea să protejeze Europa de dependența energetică de Rusia. Ceea ce a forțat retragerea temporară din proiect a singurei firme helveto-olandeze, care are tehnologia de a construi gazoductul subacvatic.

Ca și Nord Stream, gazoductul Nord Stream 2 aduce gaz din Rusia în nordul Germaniei de unde este distribuit mai departe în Europa.

Merkel a criticat sancțiunile americane, afirmând că proiectul Nord Stream este corect și trebuie încheiat. Dar cum cele două gazoducte fac parte din strategia Rusiei de a evita tranzitul prin Ucraina și, în general, vechile magistrale de distribuție și ele au fost criticate de Ucraina, dar și de Polonia și țările baltice. Cu toate acestea, Ucraina și Rusia au încheiat în ultima zi a anului un nou acord comercial privind livrarea și tranzitul de gaze, pe cinci ani. Acord care asigură și alimentarea cu gaze a Republicii Moldova.

Cu câteva zile în urmă însă Rusia a inaugurat și noul gazoduct TurkStream, care duce gaze din Rusia în Turcia și mai departe în Balcani și Europa Centrală.

XS
SM
MD
LG