Linkuri accesibilitate

Rusia: Parchetul cere Curții Supreme interzicerea organizației „Memorial”


135524 : memorial pentru profesori și studenți - victime ale represiunilor politice din anii 1930 - dezvelit în curtea principală a Universității de Stat din St.Petersburg. Sculptura artistului Georgy Postnikov, Rusia, Sankt Petersburg, 3 noiembrie 2004.

Parchetul rus a sesizat Curtea Supremă pentru a obţine dizolvarea celei mai vechi organizații din Rusia și fosta URSS pentru apărarea drepturilor omului, ONG-ul „Memorial”, a anunţat joi această organizaţie, care a calificat decizia drept motivată politic.

Organizația este acuzată că a încălcat în mod sistematic legea privind „agenţii străinătăţii", a explicat „Memorial” într-un comunicat.

Vezi și: Premierul Saharov al Parlamentului European acordat organizației „Memorial” (17 decembrie 2009)

Creat în 1989, „Memorial” a fost identificat de către autorităţile ruse în 2016 drept „agent stăin". Această etichetă obligă organizaţiile, mass-media sau persoanele în cauză să facă cunoscut acest statut în toate publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele de socializare, şi să respecte proceduri administrative obositoare.

Vezi și: Serghei Kovaliov (1930–2021): O viață izvorâtă din propriul caracter

Această denumire, care aminteşte de „duşmanul poporului" din perioada sovietică, îi vizează într-un mod destul de imprecis pe cei care primesc finanţări din străinătate şi desfăşoară o activitate politică.

„Am afirmat în repetate rânduri că această lege a fost concepută de la început ca un instrument de justiţie sumară împotriva organizaţiilor independente şi am insistat ca aceasta să fie abrogată", menţionează Memorial în comunicatul său de presă.

„Credem că nu există o bază legitimă pentru dizolvarea Memorialului", adaugă ONG-ul, angajat de ani de zile într-o luptă juridică pentru anularea acestei denumiri.

Solicitarea Parchetului General „este o decizie politică de distrugere a Memorialului", se arată în comunicat.


Simbol al perestroikăi, Memorial, organizaţie creată de disidenţi printre care şi câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, face parte din "moştenirea poporului rus", a reacţionat activista pentru drepturile omului Zoia Svetova."Dacă va fi dizolvat, Rusia va deveni un stat pe deplin totalitar", a declarat ea pentru postul de radio Echo Moscova.

Curtea Supremă urmează să examineze recursul introdus de Parchet pe 25 noiembrie.

În trecut, Curtea Supremă a refuzat să dizolve acest ONG, respingând un recurs introdus de ministerul justiţiei.

În ultimele luni, autorităţile ruse au intensificat presiunea asupra ONG-urilor, a presei independente şi a opoziţiei. Redacțiile în limba rusă ale postului nostru de radio, Radio Europa Liberă/Libertatea sunt printre organizațiile media direct vizate de autoritățile ruse și condamnate deja la milioane de dolari amendă pentru nerespectarea prevederilor legii „agenților străini”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG