Linkuri accesibilitate

Rusia respinge acuzațiile că ar fi plătit milițiile talibane sau bande criminale pentru a ataca trupele NATO din Afganistan


Rusia a respins drept „lipsite de orice temei”acuzațiile că ar fi plătit miliții talibane sau bande criminale pentru a ataca trupele NATO din Afganistan, în special pe cele americane, așa cum au relatat New York Times și Washington Post.

Cele două publicații au citat oficiali americani care susțin că o unitate secretă a serviciului secret militar al Rusiei (GRU), care a fost implicat în tentative de asasinat în Europa, a oferit în 2019 recompense pentru atacuri asupra trupelor coaliției conduse de SUA în Afganistan.

În 2019, în Afganistan au fost uciși 20 de militari americani dar nu este clar în câte cazuri ar fi vorba de crimele țintite despre care relatează cele două publicații americane.

Ambasada Rusiei la Washington a respins acuzațiile, caracterizându-le drept „lipsite de temei și anonime”. Același lucru l-au făcut și milițiile Taliban din Afganistan.

În acest moment, Statele Unite – care și-au redus semnificativ prezența militară în Afganistan – încearcă să medieze un acord de pace, pentru a pune capăt războiului care durează de peste 19 ani.

Cotidianul NYT a arătat că președintele Donald Trump a primit aceste informații încă din luna martie, dar până acum administrația nu a reacționat. Alegația a fost respinsă sâmbătă de Casa Albă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG