Linkuri accesibilitate

Să taci sau să te revolți? Biserica rusă și cazul Navalnîi


De la întoarcerea sa în Rusia și de la condamnarea sa cu închisoarea din luna ianuarie, politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi a făcut obiectul unor dezbateri aprinse și a determinat acțiuni dure de represalii împotriva sprijinitorilor săi.

Studenții au fost expulzați, medici concediați și multi dintre susținătorii săi sunt supuși șicanelor și presiunilor din partea autorităților statului.

O instituție a păstrat în mare măsură o tăcere precaută și anume puternica Biserica Ortodoxă Rusă, scrie corespondentul Europei Libere Matthew Luxmoore.

Așa că atunci când Aleksei Uminski, șeful unei parohii din Moscova , a cerut „milă creștină” pentru Navalnîi într-un videoclip de două minute cuvintele lui au provocat o serie de acuzații și o neobișnuită scuză publică forțînd Biserica Ortodoxa Rusa să rupă tăcerea . Cazul arata si anumite diviziuni la nivelul ierarhiei bisericii ortodoxe ruse.

„Pentru mine, ca preot, nu este atât de important care este numele unui deținut sau pentru ce infracțiune a fost el condamnat”, a spus Uminski în videoclip, fără a -l susține fățiș pe Navalnîi sau politica sa. „Dar ceea ce este extrem de important pentru mine sunt cuvintele lui Hristos, care îndeamnă la aceeași atitudine față de orice persoană care se află în spatele gratiilor ca și față de Hristos însuși” – spunea preotul.

Navalnîi se afla în greva foamei, starea sa de sănătate se deteriorează și susținătorii săi - ca și Occidentul – au exprimat îngrijorări serioase despre ce s-ar putea întâmpla, având în vedere și cunoscutul caz al avocatului Serghei Magnițki, decedat în detenție preventivă.

Reacția puternicei ierarhii a Bisericii Ortodoxe Ruse nu s-a lăsat așteptata. La doua zile după video-ul preotului Uminski – a urmat , la canalul de televiziune al Bisericii Ortodoxe Ruse, în emisiunea SPAS , o lungă tiradă împotriva preotului. In programul de 90 de minute intitulat interogativ „Cine trage biserica în politică și ii transforma pe criminali în martiri ?”

Preotul Alexei Uminski
Preotul Alexei Uminski

Serghei Karnaukov, lector de politică la o universitate din Moscova, l-a descris pe părintele Uminski drept „ un criminal în sutana” și a sugerat ca preotul să fie arestat înainte de a „arunca biserica noastră într-un abis”. Karnaukov a cerut o campanie vasta de ” disciplinare ” a preoților care ar pune in pericol , potrivit lui , Constituția Rusiei.

Părintele Uminski a publicat articole pe teme bisericești și are reputația de a fi unul dintre puținii duhovnici ruși cu simpatii față de opozitie. Persoanele aflate in detenție au fost mereu în atenția sa.

În 2019, pe fundalul represiunii în urma mitingurilor de la Moscova soldată cu condamnări la închisoare pentru multi participanți, părintele Uminski a fost unul dintre cei peste 180 de preoți care au semnat o scrisoare deschisă prin care se cerea autorităților să dea dovadă de clemență și să-i elibereze pe activiști arestați. A fost o intervenție în politică despre care teoreticieni ai bisericii ortodoxe ruse au spus că a fost fără precedent în Rusia de la prăbușirea Uniunii sovietice din 1991 și a provocat o mișcare a autorităților bisericești pentru a-i aduce ” la ordine” pe clericii care au susținut-o.

„Uminski i-a iritat de multă vreme pe cei mai conservatori membri ai bisericii", a declarat expertul in chestiuni religioase Roman Lunkin pentru Postul nostru de radio. „Dar pedepsirea lui ar risca să-i înstrăineze pe unii membri ai bisericii, în special pe cei tineri care ar putea avea simpatie pentru Navalnîi”.

În acest context, condamnarea publică a părintelui Uminski - și mai ales la cererea de a i se deschide dosar panal - a provocat disensiuni în cadrul ierarhiei Bisericii Ortodoxe Rusă, ierarhie cnsiderata în general ultraconservatoare al cărei lider , Patriarhul Kirill este un sprijinitor public al politicii președintelui Vladimir Putin și care neagă cu vehemență că ar fi implicat în mari cazuri de corupție.

Site-ul Ortodoxia și Lumea, care este foarte popular si care se ocupa de chestiuni ale bisericii, a anuțat că nu va mai colabora cu televiziunea Bisericii Ortodoxe ruse, până când aceasta nu își va cere scuze pentru atacul asupra părintelui Uminski, considerat a fi „un preot respectabil”.

Alti preoți și experți în chestiuni religioase au criticat și ei poziția exprimată de Serghei Karnaukov , obligînd, canalul să anunțe că va publica o scuză oficială părintelui Uminski.

Pe 12 aprilie – la finalul unei dezbateri televizate prezentatorul emisiunii a spus că acuzațiile exprimate de Serghei Karnaukov au fost o greșeală și că „rolul bisericii este de a fi deasupra conflictelor sociale și să medieze intre părțile aflate în conflict. ” Televiziunea SPAS, a spus prezentatorul – are menirea sa uneasca oamenii și ne cerem scuze pentru cei care au fost jigniți ”.

XS
SM
MD
LG