Linkuri accesibilitate

S-au intensificat eforturile diplomatice pentru aplanarea crizei din Nagorno-Karabah


Nagorno-Karabah, 4 octombrie, 2020
Nagorno-Karabah, 4 octombrie, 2020

Un moment de acalmie intervenit noaptea trecută în ostilitățile din conflictul din Nagorno-Karabah a impulsionat eforturile diplomatice pentru aplanarea crizei, după mai mult de o săptămână de lupte grele între forțele armene și azere. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu s-a întâlnit cu președintele azer Ilham Aliyev, la Baku, în timp ce premierul armean Nikol Pașinian a discutat la telefon cu președintele rus Vladimir Putin.

Ostilitățile erupte pe 27 septembrie au cauzat mari temeri în legătură cu o posibilă extindere a conflictului, prin atragerea Turciei, putere regională și aliată apropiată a Azerbaidjanului, precum și a Rusiei, care are un acord de apărare cu Armenia. „Ne aflăm la Baku pentru a le arăta fraților din Azerbaidjan sprijinul și solidaritatea statului și poporului nostru”, a scris Cavusoglu într-o postare pe Twitter.

Kremlinul a spus într-un comunicat că Pașinian și Putin au continuat discuțiile despre escaladarea confruntării armate” din Nagorno-Karabah, adăugând că președintele rus a „subliniat încă o dată nevoia de a înceta ostilitățile”. Luni, Rusia, Franța și Statele Unite, în calitate de mediatoare în conflict, și-au repetat apelul la încetarea imediată a focului, spunând că ostilitățile reprezintă o „amenințare inacceptabilă” la adresa stabilității din regiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG