Linkuri accesibilitate

Saakașvili: starea precară a sănătății fostului președinte georgian


Fostul președinte georgian Mihail Saakațvili (colaj RFE/RL)

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, aflat în închisoare și care a fost în greva foamei șapte săptămâni, și-a pierdut temporar cunoștința, a declarat avocatul său.

Avocatul Beka Basilaia a spus că îl vizita pe Saakașvili la un spital penitenciar pe 18 noiembrie când acesta și-a pierdut cunoștința și a leșinat.

Ulterior, Serviciul Penitenciarului a emis o declarație în care spunea că Saakațvili era în stare stabilă.

Cu o zi mai devreme, o comisie medicală înființată de Oficiul Avocatului Poporului a declarat că starea de sănătate a lui Saakațvili era „critică” și a recomandat ca acesta să fie transferat de la un spital penitenciar la o unitate de terapie intensivă civilă, unde poate fi tratat corespunzător.

Guvernul a refuzat să-l transfere pe Saakașvili de la spitalul închisorii, spunând că acesta primește un tratament suficient și că susținătorii săi care protestează ar ataca un spital civil.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că urmărește îndeaproape situația fostului președinte georgian.

Saakashvili a fost arestat la 1 octombrie când s-a întors în Georgia după o absență de opt ani pentru a aduna opoziția înaintea alegerilor locale. Apoi a început greva foamei.

Georgia: sute de oameni cer eliberarea fostului președinte Saakașvili
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Președinte între 2004 și 2013, Mihail Saakașvili a fost condamnat în lipsă în 2018 pentru abuz de putere și obstrucționarea justiției.

El spune că acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic.

Mii de susținători ai lui Saakașvili au protestat împotriva arestării lui de la începutul lunii octombrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG