Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili a spus în instanță că vrea să se poată trata adecvat


Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili
Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili

Fostul președinte georgian încarcerat Mihail Saakașvili, care este tratat într-o clinică privată din Tbilisi pentru probleme de sănătate, a cerut „ocazia unui tratament adecvat” în timpul unei audieri în instanță. El vrea ca sentința să-i fie suspendată pentru a putea fi transferat în străinătate pentru îngrijiri mai intensive.

Fostul președinte încarcerat este tratat în clinica Vivamedi din luna mai a anului trecut. Medicii au declarat la începutul acestei luni că Saakașvili a contractat o formă ușoară de COVID și, prin urmare, nu are nevoie de tratament într-o unitate de terapie intensivă.

Saakașvili, care a fost președinte al Georgiei între 2004 și 2013, execută o pedeapsă de șase ani pentru abuz de putere, condamnare despre care el și susținătorii săi spun că a fost motivată politic.

Echipa sa medicală afirmă că starea sa de sănătate s-a înrăutățit semnificativ de când a intrat în închisoare în octombrie 2021 și a organizat greve ale foamei repetate pentru a protesta împotriva încarcerării sale. De asemenea, el este, în prezent, judecat pentru acuzații separate de dispersare violentă a unui miting antiguvernamental în noiembrie 2007 și de trecere ilegală a frontierei.

El a respins și aceste acuzații, spunând că sunt inventate. Echipa sa juridică încearcă să obțină amânarea acestui proces din motive de sănătate.

„Am dat Georgiei toate cunoștințele și creativitatea mea... singurul lucru pe care îl cer este să mi se dea posibilitatea de a beneficia de un tratament adecvat", a declarat el în fața instanței la 1 februarie prin legătură video de la clinica unde este tratat.

În timpul discursului său în fața instanței, care a fost grav îngreunat de probleme tehnice, Saakașvili și-a ridicat halatul de spital pentru a-și dezvălui starea fizică emaciată. Judecătorul a oprit rapid transmisia video și i-a cerut fostului președinte să apară doar îmbrăcat complet.

Audierea în instanță a avut loc la o zi după ce asociații lui Saakașvili au declarat că fostul președinte a fost transferat la o unitate de terapie intensivă, afirmație respinsă de personalul spitalului.

Mama lui Saakașvili, Giuli Alasania, a declarat în dimineața acestei zile că fiul ei, care a fost diagnosticat cu COVID în urmă cu câteva zile, și-a pierdut din nou cunoștința peste noapte și că temperatura corpului său a atins 39 de grade Celsius.

Personalul medical nu a confirmat declarația ei, iar directorul spitalului, Nino Nadiradze, a declarat pentru serviciul georgian al RFE/RL că fostul lider nu a fost mutat în altă secție.

La 28 ianuarie, medicul-șef al Vivamedi, Zurab Cihaidze, a declarat jurnaliștilor că Saakașvili a redus dramatic consumul de alimente și că refuza tratamentul medical. Cihaidze a făcut apoi apel la rudele lui Saakașvili să îl convingă pe fostul președinte să se supună recomandărilor medicilor.

La începutul lunii decembrie, echipa de avocați a lui Saakașvili a distribuit un raport medical care spunea că acesta a fost „otrăvit” cu metale grele în timp ce se afla în custodie și că riscă să moară fără un tratament adecvat. Însă oficialii georgieni au spus nu odată că se îndoiesc că starea de sănătate a lui Saakașvili este atât de problematică.

XS
SM
MD
LG