Linkuri accesibilitate

Salvați berea! Multe dintre berăriile cehe, în pericol de faliment ca urmare a pandemiei


Micii producători cehi de bere transmit semnale de alamă, îngrijorați că pandemia le va închide afacerile.

Milioane de litri de bere așteaptă să fie salvată în Cehia. Zachran Pivo (Salvează Berea!) e o inițiativă în sprijinul micilor producători care au fost loviți dur de epidemie și carantină.

Salvați berea! Berarii cehi se tem de faliment
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00


În timp ce vânzările marilor fabrici precum Pilsner Urquell, Staropramen sau Krusovice cresc - fiindcă barurile sunt închise și lumea cumpără bere de la magazin - berăriile mici adesea nu au linii de îmbuteliere și își vindeau producția doar în baruri și restaurante. Acestea fiind închise, au rămas practic fără vânzări. Colac peste pupăză, majoritatea berilor artizanale sunt nefiltrate și nepasteurizate, adică au un termen de valabilitate redus și nu pot fi pur și simplu ținute în butoaie sau keg-uri până trece criza.

Ar fi o tragedie națională ca milioane de litri de bere artizanală să se ducă pe apa sâmbetei

Jan Šuráň, președintele unei asociații de berari, a spus că un sfert din cele 500 de microberării cehe nu vor supraviețui și vor da faliment din cauza carantinei. În multe din ele, producția a scăzut deja cu 80-85%. Însă chiar și cu procesul de producție redus la minim, rămâne întrebarea: ce e de făcut cu berea deja produsă? Pentru Cehia, patria pilsner-ului și țara cu cel mai mare de consum de bere pe cap de locuitor din lume, ar fi o tragedie națională ca milioane de litri de bere artizanală să se ducă pe apa sâmbetei.

Berarii nu s-au pierdut cu firea și au venit cu inițiativa Zachran Pivo (Salvează Berea!). Pe lângă a fi un slogan care să motiveze lumea să cumpere bere de la micii producători, Zachran Pivo e și un website unde vizitatorii pot vedea pe hartă care microberării sunt mai aproape de ei, asortimentul și prețurile lor. Deși sălile de degustare sunt închise, mulți producători au păstrat deschisă câte o fereastră prin care își vând berea la litru. De asemenea, unele berării au început să facă livrări, iar pe site-ul Zachran Pivo utilizatorii pot vedea care producători livrează în cartierul lor. Unele berării acceptă comenzi direct pe acest website.

Asociațiile de berari nu au uitat nici de guvern și spun că se vor alătura asociațiilor de restaurante pentru a da guvernul în judecată dacă acesta nu va veni cu măsuri de sprijin economic. Până una alta însă, cehii s-au apucat de salvat milioanele de beri în pericol de expirare.

XS
SM
MD
LG