Linkuri accesibilitate

SBU spune că a descoperit o rețea rusă de spionaj în care e implicat un parlamentar ucrainean


Andrei Derkaș
Andrei Derkaș

Principala agenție de securitate internă a Ucrainei SBU a anunțat vineri că a descoperit o rețea rusă de spionaj în care este implicat și parlamentarul ucrainean Andrei Derkaș (foto), care a fost acuzat anterior de Statele Unite că este agent rus.

Serviciul de Securitate de Stat (SBU) a declarat că Derkaș, despre care nu se știe unde se află, a înființat o rețea de firme private de securitate pentru a ușura și sprijini intrarea unităților rusești în orașele ucrainene în timpul invaziei Moscovei din 24 februarie, relatează Reuters.

El nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, dar a negat acuzațiile.

SBU a citat mărturia consilierului parlamentar al lui Derkaș, Igor Kolihaiev (arestat în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina și acuzat că intermediat între Derkaș și serviciul secret militar rus), care a spus că firmele de securitate ale lui Derkaș „trebuiau să asigure trecerea vehiculelor [rusești], să urce în vehicule blindate cu steaguri rusești și astfel să asigure intrarea pașnică [a armatei ruse] în oraș”.

SBU a mai spus că Derkaș ar fi primitt 3-4 milioane de dolari la fiecare câteva luni pentru a pune în aplicare acest plan.

Derkaș a fost sancționat de ministerul american de finanțe în septembrie 2020, sub acuzația că ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din 2020. Ministerul american de finanțe a spus atunci că Derkaș este „un agent activ rus de peste un deceniu”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG