Linkuri accesibilitate

Scăderea istorică a economiei americane și peste 1,4 milioane de noi șomeri


În căutarea unui loc de muncă - Illinois, aprilie 2020.

Economia Statelor Unite s-a contractat cu rata anuală de 33% între aprilie și iunie, când epidemia de coronavirus a dus la închiderea parțială a economiei, fiind cel mai sever declin trimestrial din 1947, când s-au făcut primele statistici de acest gen. Recordul precedent data din 1958, când într-un trimestru s-a înregistrat o contracție de 10%.

Săptămâna trecută, peste un million 400 de mii de americani s-au înscris la șomaj, rata șomajului ajungând la 14,7%, a informat joi guvernul de la Washington.

Prăbușirea fără precedent din lunile de primăvară venea după un declin de 5% în perioada ianuarie-martie, când economia americană a intrat în recesiune din cauza epidemiei, punând capăt unei creșteri continue de 11 ani.

Economiștii se așteptau la aceste cifre dar și la o relansare a economiei în trimestrul curent, iulie-septembrie, care să aducă la o creștere de 17% sau mai mare, pe o bază anuală. Așteptări care pentru moment nu se materializează decât greu pentru că - din cauza pandemiei- unele state au reimpus o închiderea parțială a economiei. Totodată, consumatorii rămân foarte sceptici, ceea ce încetinește relansarea.

Fondul Monetar Internațional prevede că la nivel global, economia o să scadă anul acestea cu aproape 5%. Joi, Germania a raportat o contractarea a economiei, în ultimul trimestru, de peste 10%, cifre similar s-au înregistrat și în Mexic.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG