Linkuri accesibilitate

Pandemia de coronavirus a provocat cea mai dramatică reducere a speranței de viață de la al Doilea Război Mondial


Nepal, incinerarea celor decedați ca urmare a pandemiei de coronavirus (foto arhivă, mai 2021).

Pandemia de coronavirus a provocat cea mai dramatică scădere a speranței de viață de la al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu internațional. Datele din cele 29 de țări analizate în studiu - care se întindea din Europa până în Statele Unite și Chile - au arătat că anii de progrese în ceea ce privește creșterea speranței de viață au fost anulați de pandemie.

„Rezultatele noastre arată cât de puternic a fost șocul pandemiei pentru multe țări din lume” a declarat dr. Ridhi Kashyap, co-autor al lucrării, publicat în International Journal of Epidemiology la 27 septembrie.

În 22 din cele 29 de țări analizate, speranța de viață a scăzut cu mai mult de șase luni comparativ cu 2019. În majoritatea țărilor, bărbații au avut un rezultat mai rău decât femeile. Bărbații din Statele Unite au înregistrat cea mai mare pierdere a speranței de viață: 2,2 ani față de 2019, urmată de bărbații din Lituania cu un declin de 1,7 ani.

În Statele Unite, creșterea mortalității a fost determinată în principal de decese între cei activi, sub 60 de ani, în timp ce în Europa, de decese în rândul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani. „Pandemia COVID-19 a declanșat creșteri semnificative ale mortalității în 2020, de o magnitudine nemaivăzută de la cel de-al Doilea Război mondial în Europa Occidentală sau de la destrămarea Uniunii Sovietice în Europa de Est", se mai spune în studiu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG