Linkuri accesibilitate

Scena politică americană după Raportul procurorului Robert Mueller


Semnătura ministrului justiției, William Barr pe o copie a scrisorii trimise Congresului
Semnătura ministrului justiției, William Barr pe o copie a scrisorii trimise Congresului

Președintele cere anchetarea celor implicați în spatele a ceea ce numește o tentativă de a-l înlătura.

Ancheta lui Robert Mueller s-a incheiat in Statele Unite. Presedintele Trump sustine ca ea respinge toate alegatiile formulate impotriva sa. Are Donald Trump dreptate? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Nu exista nici o indoiala ca duminica a fost o zi foarte buna pentru presedintia Trump. Concluziile investigatiei independente, trimise Congresului de procurorul general William Barr, arata ca nici presedintele si nici asociati ai sai nu au conspirat cu Rusia pentru a influenta alegerile din 2018. Aceasta banuiala a planat asupra presedintiei Trump de la bun inceput si infirmarea ei intareste pozitia presedintelui.

Ancheta a stabilit de mult, dupa cum se stie, ca Rusia a incercat sa influenteze rezultatul scrutinului, dar ceea echipa lui Mueller a stabilit este ca aceste incercari nu au beneficiat de complicitatea presedintelui si consilierilor sai.

Intr-o alta privinta insa, si anume ipoteza ca, odata investigat, Trump ar fi incercat sa influenteze procesul de justitie, Robert Mueller a preferat sa prezinte doar faptele, lasind la latitudinea procurorului general, decizia.

William Barr a ajuns la concluzia ca raportul nu prezinta suficiente dovezi ca Donald Trump ar fi incercat sa se amestece in procesul de justitie. Democratii din opozitie au sesizat imediat breșa, invinuindu-l pe Barr – care a fost numit de curind in functia de sef al Ministerului justitiei – ca este partinitor. Si asta pentru ca, inainte de a fi numit de Trump, William Barr si-a exprimat public indoiala ca un presedinte poate fi acuzat de obstructionare a justitiei pentru ca-si exercita dreptul constitutional de a lua decizii.

Democratilor nu le scapa faptul ca presedintele Trump va profita de concluziile anchetei, el spunind de-acum ca a fost o incercare esuata de a-l inlatura si adaugind că cei aflati in spatele acestei incercari ar trebui anchetati. Obiectivul lui este sa diminueaze impactul si energia anchetelor inca in curs, pe alte teme, la Congres si in tribunale.

Dupa acest raport, Donald Trump s-ar putea simti mai putin constrins sa aiba o pozitie dura fata de Rusia, daca intr-adevar isi doreste apropiere de Putin.

Democratii vor acum ca intregul raport si dovezile prezentate sa devina publice, sperind ca continutul acestora sa-l puna pe presedinte intr-o situatie umilitoare. Alte investigatii continua asa ca ziua de duminica merita docamdata savurata de presedintele Trump.

XS
SM
MD
LG