Linkuri accesibilitate

2020 se încheie cu zeci de jurnaliști uciși și sute în închisoare


Federația Internațională a Jurnaliștilor spune că 42 de jurnaliști și alți lucrători media au fost uciși anul acesta în lume, iar 235 se află actualmente în închisoare.

Cea mai mare organizație pentru apărarea jurnaliștilor a dat publicității această statistică, într-un raport, pe 10 decembrie, cu ocazia Zilei internaționale pentru drepturile omului.

„Acestea nu sunt doar statistici, sunt prietenii și colegii noștri care și-au consacrat viața muncii lor ca jurnaliști și au plătit prețul suprem”, este citat în raport secretarul general, Anthony Bellanger, promițând că, în fiecare caz, federația va face presiuni asupra autorităților pentru pedepsirea celor responsabili.

Jurnaliștii care și-au pierdut viața de la începutul anului și până astăzi au fost uciși în atacuri premeditate, în explozii sau nimerind între două focuri în incidente din 15 țări. Cu 13 jurnaliști uciși anul acesta, Mexicul este pe primul loc, ocupând această poziție în patru din ultimii cinci ani. America Latină este, în 2020, regiunea cea mai periculoasă pentru viața jurnaliștilor, urmată de regiunea Asia Pacific, Africa și Orientul Mijlociu. În Europa, și-au pierdut viața, anul acesta, doi jurnaliști.

„Domnia nemiloasă a baronilor crimei organizate din Mexic, violența extremiștilor din Pakistan, Afganistan și Somalia, dar și intoleranța conservatorilor din India și Filipine au contribuit la vărsările de sânge continue din media”, se spune în raportul Federației Internaționale a Jurnaliștilor.

Este subliniat în mod special cazul morții jurnalistei Irina Slavina, din Rusia. Editoarea portalului Koza Press din orașul Nijni-Novgorod și-a dat foc în semn de protest față de o campanie de intimidare și hărțuire declanșată împotriva sa, spunând că responsabile de acest act sunt autoritățile. „Este un caz care a expus un nivel de disperare și descurajare absolută în fața atacurilor neobosite împotriva profesioniștilor media”, se spune în raport.

Cei 42 de jurnaliști care și-au pierdut viața de la începutul anului ridică la 2 658 numărul celor uciși în ultimele trei decenii, perioadă în care Federația Internațională a Jurnaliștilor face monitorizarea.

„Mai mult de jumătate din acești jurnaliști au fost uciși în zece cele mai periculoase locuri - țări marcate de război, crimă, corupție și prăbușirea catastrofală a justiției și ordinii”, se spune în raport. 339 de jurnaliști au fost uciși în Irak, 175 – în Mexic, 159 – în Filipine, 138 – în Pakistan, 116 – în India, 110 – în Federația Rusă și așa mai departe.

„În toți acești ani, am plătit aproape săptămânal cu o viață de reporter, de cameraman sau lucrător auxiliar fără ca lumea măcar să observe, decât dacă era cazul unui cunoscut corespondent occidental”, se mai spune în raport, precizându-se că, în nouă cazuri din zece, sunt uciși jurnaliști locali.

Federația Internațională a Jurnaliștilor a numărat și cel puțin 235 de jurnaliști care, la publicarea raportului, se aflau în închisoare, în 34 de țări, numai în cazuri legate de activitatea lor profesională.

Guvernele recurg la represalii pentru a lipsi publicul de informație credibilă

„Reținerile și arestul reprezintă deseori forme de reprimare a jurnaliștilor curajoși care își apără munca și independență, având loc mai ales în timpul unor tulburări politice și civile, când guvernele recurg la represalii pentru a lipsi publicul de informație credibilă”, spun autorii raportului.

13 dintre jurnaliștii aflați actualmente în detenție sunt în închisorile din Republica Belarus. Țara cu cei mai mulți jurnaliști întemnițați, 67, este Turcia, urmată de Egipt și China.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG