Linkuri accesibilitate

Parlamentul Bulgariei a votat numirea lui Kiril Petkov în funcția de premier


Kiril Petkov vorbind în Parlamentul de la Sofia, 13 decembrie 2021.

Cu 13 de votiuri „pentru” și 101 voturi „împotrivă”, Parlamentul Bulgariei l-a votat prim-ministru pe Kiril Petkov și a aprobat componența guvernului său, după ce formațiunea lui Petkov, noul partid anticorupție „Continuăm Schimbarea” (PP) a ajuns la un acord de coaliție cu trei formațiuni politice mai mici, dând țării un guvern după opt luni de criză politică.

„Continuăm Schimbarea”, care a cțștigat alegerile repetate de la mijlocul lui noiembrie, fără însă să obțină majoritatea în legislativ, a semnat un acord de coaliție cu socialiștii, cu partidul populist „Există un asemenea popor" și cu grupul liberal anticorupție „Bulgaria democratică”.

În 11 decembrie, președintele Rumen Radev l-a desemnat pe Kiril Petkov să formeze un nou guvern. Petkov a spus că motto-ul cabinetului său va fi „toleranță zero față de corupție”, iar între principalele sale priorități vor fi reformarea agenției bulgare anti-corupție, creșterea numărului de vaccinări împotriva COVID-19 și protejarea populației în fața creșterii prețurilor la energie.

Fostul premier Boiko Borisov a fost nevoit să demisioneze în aprilie, după ce formațiunea sa politică, GERB, a pierdut majoritatea în Parlament în alegerile ce au urmat unor ample demonstrații anti-corupție. Demisia lui Borisv a declanșat o criză politică în Bulgaria, unde anul acesta au avut loc trei runde de alegeri parlamentare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG