Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american și secretarul apărării călătoresc separat în zona Golfului Persic


Antony Blinken. 30 august, Washington

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, și secretarul apărării Lloyd Austin călătoresc separat în zona Golfului Persic. Plecați de la Washington duminică, ei vor discuta cu liderii regionali despre prevenirea reapariției amenințărilor extremiste în Afganistan. Potrivit AP, călătoriile lui Austin și Blinken sunt menite să-i liniștească pe aliații din Golf că decizia președintelui Joe Biden de a pune capăt războiului SUA din Afganistan pentru a se concentra mai mult pe alte provocări de securitate precum China și Rusia nu semnalează nicidecum abandonarea partenerilor americani din Orientul Mijlociu.

Armata Statelor Unite este prezentă de decenii în zona Golfului. Președintele Biden nu a sugerat să pună capăt acestei prezențe, dar el - la fel ca administrația Trump dinaintea sa - a numit China prioritatea de securitate nr. 1, alături de provocările strategice din Rusia. „China sau Rusia nu și-ar dori nimic mai mult decât ca Statele Unite să se împotmolească încă un deceniu în Afganistan”, a spus Biden în orele de după plecarea ultimelor trupe americane, la 31 august.

Anunțându-și călătoria în Golf, Austin a declarat la o conferință de presă a Pentagonului că a te concentra asupra amenințărilor teroriste înseamnă eforturi neîncetate împotriva „oricărei amenințări pentru americani, indiferent de unde vin”, chiar dacă Statele Unite pun un nou accent pe provocarea strategică reprezentată de China.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG