Linkuri accesibilitate

Secretarul general ONU cere anchetarea violențelor comise de poliție în SUA dar și în orice altă țară


Secretarul general ONU, Antonio Guterres, februarie 2020.
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, februarie 2020.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat luni că manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în manieră paşnică şi violenţele comise de poliţie trebuie să facă obiectul anchetelor atât în Statele Unite cât și în orice altă ţară. „Autorităţile trebuie să dea dovadă de reţinere în gestionarea manifestanţilor'' în America, precum şi în alte părţi, a declarat purtătorul său de cuvânt, comentând protestele violente care durează de peste o săptămână în Statele Unite, generate de uciderea unui afroamerican la Minneapolis în timp ce era reținut de polițiști albi.

Protest la Washington după uciderea lui George Floyd, 31 mai 2020.
Protest la Washington după uciderea lui George Floyd, 31 mai 2020.

În mai multe orașe ale lumii au avut loc, luni, demonstrații de solidarizare cu protestele din Statele Unite contra injustiției rasiale, care au izbucnit după uciderea unui afroamerican neînarmat, reținut de un grup de polițiști albi, la Minneapolis, statul Minnesota, pe 25 mai.

Protest de solidaritate în fața ambasadei americane de la Berlin, Germania, 1 iunie 2020.
Protest de solidaritate în fața ambasadei americane de la Berlin, Germania, 1 iunie 2020.

Au avut loc manifestații de solidaritate în Germania, la Berlin, la Londra - în Marea Britanie și la sfârșitul săptămânii trecut, în Canada.

În Noua Zeelandă, mii de demonstranți au manifestat în fața consulatului american din orașul Auckland, având pancarte cu lozinca: „Nu pot să respir”. Sunt cuvintele lui George Floyd din înregistrarea video a uciderii sale, care a catalizat protestele. Demonstrații similare au avut loc la Berlin, Londra, Montreal și Rio de Janeiro.

Iranul și China, două țări care au relații tensionate cu Statele Unite, au criticat răspunsul autorităților americane la proteste.

Pentru uciderea lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat un polițist. Este cel mai recent dintr-o serie de cazuri asemănătoare de brutalitate a poliției față de afroamericani.

Protest la Londra, 31 mai 2020.
Protest la Londra, 31 mai 2020.

În Statele Unite, protestele s-au extins în multe orașe, în cursul săptămânii trecute s-au semnalat manifestați în peste 70 de orașe americane de pe tot cuprinsul țării. În circa 30 de state s-a instituit interdicția de circulație pe timpul nopții.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG