Linkuri accesibilitate

Secrete NATO de vânzare: militar italian arestat în flagrant delict de spionaj pentru Rusia


Secrete NATO de vânzare: militar italian arestat în flagrant delict de spionaj pentru Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

„Este incidentul cel mai grav de la încheierea Războiului Rece încoace”, estimează cotidianul italian La Repubblica: poliția a anunțat miercuri că a arestat un căpitan al marinei militare italiene și un diplomat rus, ambii sub acuzația de spionaj, după ce au fost prinși într-un flagrant schimb de documente pentru bani, la o întâlnire clandestină.

De îndată, noul guvern italian al lui Mario Draghi a anunțat expulzarea a doi diplomați ruși.

Inițial, singurul comentariu al Kremlinului a fost că speră că „incidentul nu va afecta relațiile bilaterale”. Sau, cum a completat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov: „Mai întâi de toate, noi nu avem alte informații pe moment despre motivele sau circumstanțele acestei arestări. Dar, în orice caz, sperăm că natura extrem de pozitivă și constructivă a relațiilor ruso-italiene va continua și va fi păstrată”.

Italianul, căpitanul unei fregate militare, și rusul, ofițer acreditat pe lângă ambasadă, sunt acuzați de „infracțiuni grave legate de spionaj și securitatea statului” după întâlnirea și schimbul ratat de documente și bani de marți seară, a anunțat poliția italiană. Numele celor doi nu au fost făcute publice deocamdată.

Documente secrete NATO se află printre dosarele pe care căpitanul italian de marină a încercat să le dea contra bani oficialului rus, a anunțat agenția de știri Ansa, stârnind îngrijorări în capitalele celorlalți membri ai Alianței militare occidentale.

Arestările au fost ordonate de procurorii de la Roma în urma unei lungi anchete efectuate de serviciile secrete italiene (AISA, Agenzia Informazioni Sicurezza Interna), cu sprijinul armatei.

Oficialul italian se află deja arestat și închis preventiv, în timp ce situația rusului este încă examinată, având în vedere statutul său diplomatic, a precizat poliția. Cotidianul La Stampa anunță că este vorba tot de un militar, ca și contactul său italian.

Presa italiană scrie că suma primită într-un plic de căpitan era de 5.000 euro...

Presa italiană mai scrie că suma primită într-un plic de căpitan era de 5.000 euro. Perchezițiile continuă la domiciliul căpitanului, poliția bănuind că aceasta nu era prima dată că a avut loc o vânzare de secrete militare. Căpitanul riscă acum până la 15 ani de închisoare.

Ministerul italian de externe l-a convocat, în urma arestărilor, pe ambasadorul rus Serghei Razov.

Italia este un teren prielnic pentru Rusia. În vara anului 2019, presa italiană a scris pe larg, cum am relatat-o aici, despre posibilele legături, inclusiv financiare, între dreapta italiană, La Lega lui Matteo Salvini, și Kremlin. A fost dovedit că oameni ai lui Salvini se întâlneau la Moscova, în saloanele hotelului Metropol, situat imediat lângă Piața Roșie și Kremlin, cu oameni ai lui Putin.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, i-a transmis omologului său italian Luigi Di Maio întreaga „solidaritate” a Londrei.

Incidentul e doar cel mai recent dintr-o serie de acuzații de spionaj din ultimele luni împotriva rușilor în țări europene. Bulgaria a expulzat la rândul său diplomați ruși, suspectați de spionaj, în martie, după ce Olanda făcuse același lucru în decembrie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG