Linkuri accesibilitate

Liderii Serbiei și Kosovo se acuză reciproc de eșecul discuțiilor de la Bruxelles


Aleksandar Vucic (stânga) și Albin Kurti (dreapta), la Bruxelles, 19 iulie 2021

Liderii Serbiei și Kosovo au făcut din nou schimb de acuzații într-o rundă de discuții care a scos în evidență diferențele de poziții dintre cele două entități ale fostei Iugoslavii, fără să aducă mai aproape de soluționare una din cele mai spinoase dispute teritoriale din Europa.

Întâlnirea de la Bruxelles, din 19 iulie, este a doua în decurs de o lună între premierul kosovar Albin Kurti și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și face parte din negocierile care durează de peste un deceniu pentru rezolvarea disputelor ce continuă la mai bine de două decenii după războiul din Kosovo.

Trimisul UE, Miroslav Lajcak, a ieșit de la discuții, care au durat câteva ore, spunând că s-au făcut „foarte puține progrese astăzi”. El a adăugat că „întâlnirea a fost dificilă și a demonstrat abordări foarte diferite ale celor două părți asupra normalizării relațiilor între Kosovo și Serbia”. Lajcak a repetat că, „în ceea ce privește UE, este important să subliniem că viitorul european atât pentru Serbia, cât și pentru Kosovo depinde de normalizarea relațiilor lor”.

Kosovo, o fostă provincie a Serbiei, și-a proclamat independența în 2008 după conflictul din anii 1998-1999 între rebeli separatişti etnici albanezi și forțele sârbe. Războiul s-a încheiat după o campanie aeriană a NATO, de 78 de zile, care a scos trupele sârbe din regiune, fiind introdusă o forță internațională de menținere a păcii.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG