Linkuri accesibilitate

Serdar Berdymukhammedov, fiul fostului președinte, este noul președinte al Turkmenistanului


Serdar Berdymukhammedov vizitează o piață agricolă, 21 decembrie 2021

Serdar Berdymukhammedov, fiul liderului autocrat al Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhammedov, a preluat funcția de președinte.

Tânărul Berdymukhammedov a depus jurământul ca președinte în timpul unei ceremonii de inaugurare în capitala, Așgabat. Victoria sa la alegerile prezidențiale anticipate din 12 martie a venit după ce tatăl său în vârstă de 64 de ani, care a ajuns la putere la sfârșitul lui 2006, a anunțat în februarie că demisionează pentru a lăsa locul „tinerilor lideri”.

În septembrie, Serdar Berdymukhammedov a împlinit 40 de ani, vârsta minimă necesară pentru candidatura la președinție. S-a confruntat cu alți opt candidați, toți cunoscuți pentru loialitatea față de tatăl său, și a câștigat cu aproape 73 la sută din voturi.

De când țara a devenit independentă în 1991, niciun scrutin din Turkmenistan nu a fost considerat liber și corect de către grupurile de dreapta și monitorii electorali din Occident.

Serviciul turkmen al RFE/RL a raportat încălcări masive în timpul votului din campania electorală din 12 martie, inclusiv înlocuirea buletinului de vot, alegători care au votat de mai multe ori și presiuni asupra alegătorilor pentru a-l vota pe Serdar Berdymukhammedov. Ascensiunea sa la cea mai înaltă funcție a țării are loc după o serie de promovări, inclusiv aceea la funcția de viceprim-ministru în iulie.

În timpul conducerii tatălui său, nivelul de trai al locuitorilor Turkmenistanului a scăzut, în ciuda faptului că țara se situează pe locul patru la rezervele de gaz natural din lume și prețul mărfurilor a crescut.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG