Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov: Rusia va reacționa dacă America se retrage din Tratatul nuclear INF (VIDEO)


Președinții Ronald Reagan (SUA) și Mihail Gorbaciov (URSS) la ceremonia de semnare a Tratatului nuclear de dezarmare de la Washington, 8 decembrie 1987
Președinții Ronald Reagan (SUA) și Mihail Gorbaciov (URSS) la ceremonia de semnare a Tratatului nuclear de dezarmare de la Washington, 8 decembrie 1987

Anunțul denunțării tratatului a fost criticat de mulți din aliații occidentali ai Statelor Unite.

Retragerea Statelor Unite dintr-un tratat privind armele nucleare, datând din 1987, ar face ca lumea să fie mai „periculoasă”, iar Moscova va lua măsuri să refacă echilibrul de forțe, au spus oficiali ruși de rang înalt luni, când consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, vizita Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și ministrul de externe rus Serghei Lavrov au formulat noi avertismente luni, 22 octombrie, la două zile după ce președintele american Donald Trump, anunțase că Statele Unite se vor retrage din tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), din 1987.

Peskov a spus că Rusia speră să primească oarecare explicații de la consilierul pentru securitatea națională al Casei Albe, John Bolton, aflat în vizită la Moscova în 22-23 octombrie.

„Noi am furnizat mereu dovezi că Statele Unite sunt cele care erodează punctele principale și fundamentul tratatului” – a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce președintele Trump spunea săptămâna trecută că Rusia încalcă sistematic acordul din 1987.

Donald Trump a spus că va scoate America din Tratatul INF
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu care Bolton avea programată o întrevedere pentru luni seară, a avertizat că Rusia va lua contramăsuri în cazul unei retrageri americane din tratat. „Orice acțiune în acest domeniu va fi urmată de o contra-acțiune, pentru că stabilitatea poate fi asigurată doar pe baza parității”, a spus Lavrov.

Bolton s-a întâlnit luni la Kremlin cu omologul său rus Nikolai Patrușev, iar într-un comunicat de presă rusesc se spune că au discutat nu doar problema tratatului, ci și situația din Siria, peninsula coreeană, Iran și altele. Bolton urmează să aibă marți discuții cu președintele Putin.

În ajun, ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, își exprima speranța că Bolton va ajuta, la Moscova, la clarificarea intențiilor președintelui Trump.

Anunțul denunțării tratatului a fost criticat de mulți din aliații occidentali ai Statelor Unite. Fără să nege că Rusia nu a respectat întrutotul înțelegerea, ei au sugerat că ruperea înțelegerii nu este calea cea mai bună de ieșire din impas.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG