Linkuri accesibilitate

Sergiu Tofilat (expert energetic): Rusia vrea să mențină dependența Moldovei de Gazprom


Metoda aleasă de Moscova este de a tolara corpuția la Moldoa-Gaz, explică Sergiu Tofilat.

Autorităţile, inclusiv energetice, au luat săptămâna trecută câteva măsuri de precauţie în caz că Rusia opreşte după Revelion tranzitul de gaze prin Ucraina, aşa cum avertizează în ultimul an.

Interviu cu Sergiu Tofilat despre aprovizionarea R.Moldova cu gaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:03 0:00
Link direct



La Chişinău sunt dubii că s-au găsit cele mai bune măsuri, ca şi despre cât de real este pericolul sistării gazelor. Le discutăm cu expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Europa Liberă: Lucrurile s-ar putea spune că arată excelent, după măsurile luate de Guvernul de la Chişinău în caz de criză de gaze. Dacă se opreşte tranzitul de pe calea obişnuită, reversul transbalcanic pare a fi asigurat, iar dacă nici asta nu ajută, există o înțelegere cu BERD să livreze Moldovei bani pentru achiziţii de gaze. Dvs. personal dormiţi liniştit, după aceste anunțuri?

Sergiu Tofilat: „Anunțurile acestea seamănă cu perioada sovietică, când se raporta autorităților că totul e bine și lumea trebuia să doarmă liniștită.”

Europa Liberă: De ce?

Sergiu Tofilat: „Cam în așa format merge comunicarea acum. Și sunt câteva probleme, referitor la care am formulat întrebări autorităților, dar încă nu am primit răspuns.”

Europa Liberă: Și care sunt întrebările? Să le luăm pe rând. Iată, reversul pe ruta transbalcanică e asigurat?


Sergiu Tofilat: „Reversul transbalcanic va depinde de lansarea conductei Turkish Stream, care este anunțată, oficial, pe data de 8 ianuarie. Dacă pe 1 ianuarie n-o să fie semnat contractul de tranzit între Rusia și Ucraina, tranzitul se oprește și nu-i clar de pe 1 până pe 8 ianuarie de unde o să primim noi gaz. Turkish Stream-ul se lansează pe 8, înseamnă că o săptămână, cel puțin...”

Europa Liberă: Dl Chicu zice că ne dau ucrainenii, iată, sunt vecini foarte buni...


Sergiu Tofilat: „Așa... Iată ajungem la o opțiune de rezervă. Deci, ca să fie clar: reversul prin conducta transbalcanică ar fi o altă opțiune, în afară de ruta clasică, prin Ucraina, altă opțiune care ar asigura cu gaz toată Moldova și Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria, care ne produce lumina.

N-o să putem aduce gazul în regiunea transnistreană, ca să producem energie electrică. Ce facem cu energia electrică și de la cine vom cumpăra acest gaz prin conducta de nord?


A treia opțiune, pe care o examinează guvernul, să primim gaze din depozitele din Ucraina, nu ar asigura totalmente consumul de gaze. Această rută ar salva Bălțiul, Chișinăul, adică nordul și centrul republicii, dar la sud n-ar ajunge. De asemenea, n-o să putem aduce gazul în regiunea transnistreană, ca să producem energie electrică. Și aici apar o serie de întrebări: ce facem cu energia electrică și de la cine vom cumpăra acest gaz prin conducta de nord? E clar că n-o să fie tranzit prin Ucraina, înseamnă că gazul acela cuiva aparține. Ori e Naftogaz, ori vreun trader european. Înseamnă că vor fi alte condiții de plată.”

Europa Liberă: Trebuie acord?

Sergiu Tofilat: „Trebuie un acord cu proprietarul de gaz, probabil al celui din depozitele din Ucraina, un alt acord cu operatorul de transport al rețelelor ucrainene, care încă nu-i certificat, e o companie nou-creată după regulile europene. Iar dacă nu-i certificat, nu putem semna contract cu dânsul. Deci trebuie să vedem când o să fie finalizată procedura de certificare și când noi putem semna contractul.

Noi riscăm ca acești bani să fie încasați de Gazprom și noi să rămânem datori încă și Ucrainei pentru gaz.


Și cel mai important: OK, noi procurăm acest gaz și îl dăm cui? Îl dăm la Moldova-Gaz, care îl vinde consumatorului final. Moldova-Gaz încasează banii, dar mai departe trebuie să ne asigurăm cum Moldova-Gaz va plăti banii anume la Naftogaz sau traderului european și nu va plăti, să zicem, la Gazprom, unde avem datorii de peste 7 miliarde de dolari. Noi riscăm ca acești bani să fie încasați de Gazprom și noi să rămânem datori încă și Ucrainei pentru gaz.”

Europa Liberă: Și atunci, dle Tofilat, se pare că autoritățile mizează totuși pe faptul că Rusia nu va sista tranzitul pe calea obișnuită. Spun și unii experți că Rusia nu e interesată acum de o criză ca acea din 2006 din mai multe motive, inclusiv că toată lumea e pregătită de o astfel de criză și atunci n-ar avea rațiuni. Când spun „toată lumea e pregătită”, mai puţin Moldova, pentru că țările s-au pregătit din 2006 până acum, dar acum constatăm că nu și Moldova.

Sergiu Tofilat: „Exact! În Ucraina sunt rezerve de peste 20 de miliarde de metri cubi de gaz, deci ei trec iarna liniștiți. În Uniunea Europeană au rezerve record de gaze în depozitele subterane, peste 100 de miliarde de metri cubi. Deci, toată lumea e pregătită, absolut.”

Europa Liberă: Cum s-a întâmplat că acum singura care poate fi efectiv afectată de o astfel de sistare ar putea fi Moldova?

Sergiu Tofilat: „S-a întâmplat, pentru că... Bine, problema asta nu-i de ieri, nici de alaltăieri.

Dacă ne uităm în istorie, cel puțin 20 de ani în urmă, în prima Strategie energetică, în anul 2000 a fost introdus planul de a ne interconecta cu rețelele de gaze din România. Era scris chiar: „Vom întreprinde măsuri pentru a interconecta sistemul de gaze din Moldova cu România”.

În 2007, când a fost actualizată Strategia energetică, în loc de „vom întreprinde măsuri”, au scris „vom întreprinde pași” și nu s-a făcut absolut nimic.”

Europa Liberă: Poate nu e posibil sau de ce?

Sergiu Tofilat: „Este posibil, dar este vorba de coruptibilitatea elitelor politice și rea intenție.”

Europa Liberă: De ce spuneți asta?

Este intenția Rusiei de a ține Moldova dependentă de Gazprom și prin faptul că Gazprom-ul tolerează corupția de la Moldova-Gaz.


Sergiu Tofilat: „Pentru că asta este intenția Rusiei de a ține Moldova dependentă de Gazprom și prin faptul că Gazprom-ul tolerează corupția de la Moldova-Gaz, de unde se hrănesc autoritățile noastre politice, nu se întreprinde nicio măsură.

Astfel, Gazprom-ul le dă voie guvernanților noștri să fure din Moldova-Gaz, în schimb, autoritățile noastre nu întreprind nicio măsură pentru a diversifica sursele de gaz.”

Europa Liberă: În condițiile actuale, Rusia parcă n-ar avea motive să provoace probleme Moldovei? Pentru că iese că numai Moldovei i le poate provoca acum prin această sistare.

Sergiu Tofilat: „Eu cred că aceasta nu este lucrul principal la care se gândește dl Putin și administrația de la Kremlin în negocierile cu Ucraina cu privire la tranzitul gazului. Nu-i doare pe dânșii capul de Moldova, ei urmăresc cu totul alte scopuri.”

Europa Liberă: Să vorbim un pic mai concret despre măsurile luate de Guvernul Chicu în caz că se întâmplă totuși ca Rusia să oprească tranzitul. Reversul prin conducta transbalcanică, ați punctat care sunt întrebările, dar faptul că s-a pregătit tot acest proiect sau această măsură fără participarea Chișinăului e o problemă? Unii zic că da, fiindcă cumva s-a discutat la nivelul tuturor țărilor, iar Chișinăul a fost pasiv.

Sergiu Tofilat: „Bine, noi nu știm dacă a fost sau nu pasiv Chișinăul. Noi cunoaștem cu certitudine că în asigurarea reversului de gaz prin conducta transbalcanică pe direcția Turcia-Bulgaria-România-Ucraina-Moldova nu totul depinde de noi. Noi doar trebuie să ținem cont și să comunicăm cu autoritățile din Bulgaria, Turcia, România și Ucraina, să vedem la ce etapă se află lucrările și dacă va fi sau nu lansat reversul de pe data de 1 ianuarie. Iată ce trebuiau să facă autoritățile noastre.”

Europa Liberă: Cam multe țări. Să ții comunicarea cu toate...

Sergiu Tofilat: „Evident, în această situație este interesată și Ucraina, pentru că regiunea Odesa, Reni, Ismail tot depind de aprovizionarea cu gaze dacă o să fie sau nu lansat Turkish Stream-ul.”

Europa Liberă: Deci, cumva putem dormi liniștiți că ei n-au să-și lase cetățenii fără gaz?

Sergiu Tofilat: „Ucraina la fel e interesată să fie lansată această rută de aprovizionare cu gaze.”

Europa Liberă: Și s-a asigurat ca să fie lansată totuși?

Sergiu Tofilat: „Corect. Azi, de exemplu, operatorul de transport din Bulgaria va lansa tenderul pentru rezervarea capacităților de transportare și trebuie să vedem dacă au fost sau nu semnate contracte de transportare a gazului în Ucraina.

Și încă un lucru trebuie să menționăm: acesta-i un circuit nou de gaze și trebuie întreprinse niște măsuri și pe teritoriul R. Moldova și eu apreciez faptul că la Moldova-Gaz, de exemplu, s-a îmbunătățit mult partea de comunicare față de administrația precedentă. Cel puțin vedem o deschidere de la noua conducere și ei informează că „noi facem lucrări, comunicăm unii cu alții”.”


Europa Liberă: Fac lucrările de infrastructură?

Sergiu Tofilat: „Da. Pe teritoriul nostru, evident, tot trebuie de făcut niște lucrări de modernizare a stației de măsurare ș.a.”

Europa Liberă: Creditul de la BERD sau angajamentul acesta de credit de la BERD, despre care opoziția spune e că e o soluţie extrem de costisitoare, care nu ar fi fost necesară dacă veneau bani mai ieftini de la Uniunea Europeană şi România. Oricum, dincolo de asta, de ce acest credit a fost contractat sau angajamentul s-a semnat sub garanţii de stat? Dvs. ați înțeles?

Sergiu Tofilat: „Deocamdată n-am înțeles. Bănuiesc că este o măsură, hai să spunem așa, de a putea procura gaz din depozitele din Ucraina. În principiu nu-i rău, numai că aici apar niște întrebări. Uitați-vă, noi o să cumpărăm acest gaz deja nu de la Gazprom, că dacă era de la Gazprom nu era necesar nici BERD-ul, nici garanția de stat, nimic, înseamnă că o să fie alt proprietar al gazului.

Admitem că BERD-ul ne dă acești bani, trebuie să vedem cine o să cumpere gazul – Moldova-Gaz sau Energocom, care-i tot întreprindere de stat și semnează contractele pe procurarea energiei? Nu-i clar. Mai departe.

Admitem că gazul e cumpărat, adus în Moldova și-i vândut consumatorilor finali. Cine vinde consumatorilor finali? Moldova-Gaz. OK, l-a vândut și a încasat banii. Întrebarea principală: cum o să ne asigurăm că Moldova-Gaz va transfera banii primiți anume la Naftogaz, compania care ne-a vândut gazul și nu-i va transfera la Gazprom?”

Europa Liberă: Ar putea face asta?

Sergiu Tofilat: „Sigur! Doar acționarul principal la Moldova-Gaz e Gazprom-ul. Ei vor încasa aceste 50 de milioane de dolari, iar noi vom rămâne datori la compania Naftogaz, care ne-a furnizat gazul. Ce se întâmplă în acest caz? Va trebui să activăm garanția de stat, să plătim banii la BERD și încă să rămânem datori.”

Europa Liberă: Deci, buni de plată, cam asta reiese?

Astfel la miliardul furat o să mai adăugăm încă 50 de milioane de dolari.


Sergiu Tofilat: „Da, și astfel la miliardul furat o să mai adăugăm încă 50 de milioane de dolari. Trebuie să fie clar cum noi garantăm că banii pe care o să-i încaseze Moldova-Gaz din vânzarea acestui gaz vor ajunge anume la Naftogaz, și nu la Gazprom. Se deschide un cont acreditiv, adică care-i măsura de asigurare?”

Europa Liberă: Această polemică între vechiul guvern și actualul guvern referitor la cine s-a pregătit mai bine pentru asta, Dvs. cum o vedeți? De exemplu, unii experți zic că opoziția a politizat excesiv un subiect ce ține de securitatea energetică și nu e bine. Dvs. cum vedeți?

Sergiu Tofilat: „Eu văd cam în aceleași nuanțe.”

Europa Liberă: Dar a avut motive?


Sergiu Tofilat: „Față de guvernul actual eu am întrebări referitoare la cum noi ne pregătim de o eventuală sistare a gazului. Problema nu e de azi și nu-i de ieri, și nu-i de un an. Este clar că ei au avut o perioadă foarte scurtă ca să întreprindă ceva. Doleanța mea principală către de dl Dodon, că el cel mai mult încearcă să se neliniștească, este să ne spună realitatea, nu să ne spună ceea ce ar vrea el să audă, că totul o să fie bine.”

Europa Liberă: Să audă alegătorii, probabil...

Sergiu Tofilat: „Sunt probleme concrete, da. Cel puțin o săptămână noi riscăm să rămânem fără gaz și noi vrem să știm ce se întâmplă în realitate, pentru că, dacă riscul acesta este real, consumatorii trebuie pregătiți, că n-o să stai în mijlocul iernii să cauți lemne sau butelii cu gaze...”

Europa Liberă: Cum credeți, se vor înțelege Moldova-Gaz cu Naftogaz?

Sergiu Tofilat: „O scurtă completare. Față de guvernul precedent, al Maiei Sandu, întrebarea este: dar ei ce măsuri au întreprins ca să realizeze aceste pregătiri? Trebuie să fie un plan de acțiuni, ce trebuie de făcut peste o săptămână, peste o lună, peste jumătate de an... Și în baza acestui plan de acțiuni să întrebe guvernul actual: „Dar voi ce ați întreprins?”.


În legătură cu faptul dacă se va înțelege sau nu Rusia cu Ucraina, eu cred că contract de tranzit va fi oricum. Întrebarea este: când? Poate să fie pe 1 ianuarie, poate să fie în februarie sau la început de martie. Gazprom-ul oricum are nevoie să tranziteze gaz prin Ucraina, dar nu știm când anume va fi semnat acest contract.”

XS
SM
MD
LG