Linkuri accesibilitate

Sindicatele se arată îngrijorate de scumpiri


Sindicatele moldovene s-au arătat îngrijorate de scumpiri și au cerut guvernului să ajute membrii cei mai nevoiași ai societății. Într-o declarație citată de IPN, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a spus că este îngrijorată de creșterile recente ale prețurilor la produsele de panificație, lactate, legume, alte produse alimentare, precum și la produsele petroliere.

„Este de neînțeles situația (... ) când avem creșteri importante ale volumului de cereale recoltate, iar prețurile la produsele de panificație cresc” – se spune în declarație. În viziunea sindicatelor, statul trebuie să ia măsuri de subvenționare a producerii și să asigure populația cu pâine „socială”, care să fie accesibilă persoanelor cu venituri joase (pensionari, șomeri, persoane cu necesități speciale etc.)”, se arată în declarație. Sindicaliștii au atras atenția că scumpirea produsele petroliere are un impact de avalanșă – conduce la creșterea tuturor prețurilor și tarifelor.

Confederația se adresează Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova cu solicitarea să ia măsuri pentru reglementarea prețurilor și tarifelor, eventual printr-o lege care să prevadă mecanisme de stabilire a acestora pentru produsele de strictă necesitate, precum și măsuri de protecție socială în cazul unor creșteri de prețuri și tarife. Alte două măsuri se referă la stabilirea salariului minim unic pe țară de cel puțin 3100 de lei și majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei până la valoarea de 3100 de lei, mărime convenită de sindicate și patronate la nivel național.

XS
SM
MD
LG