Linkuri accesibilitate

Situație „complexă” pe câmpul de luptă din estul Ucrainei (serviciile secrete britanice)


Soldați ucraineni lansează oobuze în Kupiansk, localitate recent recucerită, în regiunea Harkov, Ucraina, joi, 22 septembrie 2022
Soldați ucraineni lansează oobuze în Kupiansk, localitate recent recucerită, în regiunea Harkov, Ucraina, joi, 22 septembrie 2022

Ministerul britanic al Apărării afirmă că forțele ucrainene au securizat capetele de pod de pe malul estic al râului Oskil, în partea de est a regiunii Harkov, unde forțele rusești au încercat să stabilească o linie de apărare consolidată după retragerea lor pripită în fața ofensivei ucrainene.

Râul Oskil curge spre sud până la râul Sivierski Donieț. Acest curs de apă taie în două regiunea Luhansk care, împreună cu Donețk, compune ceea ce este cunoscut sub numele de Donbas.

Ministerul britanic spune în buletinul său zilnic de informații din 23 septembrie că situația de pe câmpul de luptă a rămas complexă în estul Ucrainei, dar că forțele ucrainene exercită acum mai multă presiune asupra unor zone pe care Rusia „le consideră esențiale pentru obiectivele sale de război”.

Între timp, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat în informarea de dimineață din 23 septembrie că un general-maior rus a fost rănit în apropiere de Svatovoy, în regiunea Luhansk. „Inamicul continuă să sufere pierderi, în special în rândul conducerii sale", se spune în comunicatul oficial al Statului Major General. „Potrivit informațiilor disponibile în prezent, comandantul Diviziei 144 de pușcași motorizați a Armatei 20 de arme combinate, generalul-maior Oleg Tsokov, a fost rănit în urma unor focuri de armă în zona așezării Svatove", susțin comandanții militari ucraineni care au precizat că ocupanții ruși mobilizează cu forța oameni din teritoriile aflate sub controlul său „pentru a suplini pierderile de efective”.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială la 21 septembrie, pe fondul pierderilor de personal în invazia neprovocată a Ucrainei pe care Moscova a început-o în februarie.

Statul Major General al Ucrainei susține că, începând cu 22 septembrie, forțele rusești au pierdut aproximativ 55 510 soldați în război. Însă ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat la 21 septembrie că Rusia a pierdut „doar” 5.937 de soldați de la începutul războiului.

Niciuna dintre aceste cifre nu a putut fi confirmată în mod independent.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG