Linkuri accesibilitate

Slujbă în memoria Patriarhului sârb Irinej, cu încălcarea normelor sanitare


Sicriul cu rămășițele pământești ale Patriarhului Irinej, în catedrala "Arhanghelul Mihail" din Belgrad. 21 noiembrie 2020

Mii de credincioși și clerici, unii fără măști de față, au participat astăzi la o slujbă în Catedrala „Sfântul Sava” din Belgrad pentru a-și aduce omagiul Patriarhului Irinej, șeful Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a murit la vârsta de 90 de ani după ce a contractat COVID-19.

Irinej a murit vineri și guvernul sârb a decretat trei zile de doliu național și va fi înmormântat mâine.

În ciuda creșterii numărului de cazuri COVID-19, unii dintre credincioși au păstrat tradiția și au sărutat sicriul acoperit cu sticlă cu corpul patriarhului, care a fost îmbrăcat într-un veșmânt brodat cu aur și cu coroana de patriarh.

La fel ca alte țări europene, Serbia a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni, iar Predrag Kon, epidemiolog și membru al comitetului de stat însărcinat cu combaterea COVID-19, a declarat că înmormântarea patriarhului „este un risc mare”. „Acea adunare nu este acceptabilă... Dar asta este ceva ce nimeni nu poate interzice”, a declarat epidemiologul.

Autoritățile au ezitat să impună restricții sanitare stricte Bisericii Ortodoxe, dar au impus restricții severe populației și domeniilor economice.

Serbia, care are o populație de aproximativ șapte milioane, a raportat 110.351 de cazuri COVID-19 și 1.140 de decese.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG