Linkuri accesibilitate

„Soarta anticipatelor este (…) în mâna PSD într-un mod cu mult mai simplu decât părea” (Ziare.com)


Revista presei de la București.

Pe blogurile Adevărul, Mihai Dumitru explorează varianta guvernului de uniune națională, evocată de președintele interimar al Partidului Social-Democrat Marcel Ciolacu. Propunerea nu a fost luată în serios de nimeni în afara de PSD și de Pro România. Articolul demonstrează de ce e și imposibil, și neavenit un asemenea guvern. Imposibil pentru că ar face ca toate partidele parlamentare să fie la putere și nimeni în opoziție. „Cum se împacă această situaţie cu faptul că democraţia pluripartită se bazează pe ideea că puterea este temperată de opoziţie? Practica ne arată că dacă toate forţele politice sunt la putere, opoziţia se mută în interiorul partidelor din arcul guvernamental.(...). Iar (…) de eşecul guvernului de uniune naţională vor profita mişcările extremiste de orice fel”, scrie bloggerul de la Adevărul.

De eşecul guvernului de uniune naţională vor profita mişcările extremiste de orice fel...

Desigur, toată lumea e de acord că e nevoie de coalizarea partidelor din parlament, în funcție de afinități doctrinare. În editorialul Revistei 22, Andrei Cornea constată însă că prima mișcare de coagulare – susținerea promisă de liberali, împreună cu USR, pentru candidatura lui Nicușor Dan la primăria capitalei – nu a stârnit un entuziasm spontan la dreapta. Cel mai limpede s-a văzut asta la PLUS, unde liderul formațiunii, Dacian Cioloș, n-a putut să nu spună că, totuși, Nicușor Dan a fost la început userist, deci nu n-ar fi chiar independent. Vlad Voiculescu, care își anunțase și el candidatura, a primit vestea direct „ca o curcă plouată”. „E uimitor, scrie Cornea, să constați cum oameni politici, cică maturi, precum Voiculescu sau Cioloș, se arată incapabili să vadă și să înțeleagă ceea ce înțelege oricine. Ruptura lor de realitate devine patentă atunci când pierd. Nu recunosc niciodată că au vreo responsabilitate în asta, ci invocă bineînțeles conspirații și jocuri ascunse. Brusc, devin foarte acri. Sunt palizi și confuzi la vorbă. Ne culpabilizează pe toți că nu i-am înțeles. Invocă abundent morala lăsându-ne să credem că ei sunt niște sfinți și adversarii niște diavoli. De treizeci de ani vedem asta la toate partidele, dar când o vedem la „ai noștri”, parcă e mult mai greu de mistuit...”

Într-un interviu acordat Andreei Pora în 22, fostul lider liberal Valeriu Stoica e convins că „dacă nu se face o alianță la nivel național, pe ansamblu, PSD va câștiga localele. Când spun ansamblu, mă gândesc la orașele mici și la comune, spune Stoica. Schimbarea României se poate face doar dacă și acolo se întâmplă ceva. Dacă ceva se întâmplă numai în câteva orașe mari, (…) nu e suficient”.

Până la urmă, problema alegerilor legislative anticipate a căzut deocamdată în planul doi. Ioana Ene-Dogioiu (Ziare.com) ne îndreaptă atenția spre decizia pe care o vor lua cei de la PSD legat de durata campaniei electorale pentru anticipate: dacă merg pe 90 de zile, înseamnă că nu le doresc și, practic, le îngroapă. Dacă merg pe 50 de zile, înseamnă, dimpotrivă, că și le doresc. Și așa „Soarta anticipatelor este (…) în mâna PSD într-un mod cu mult mai simplu decât părea”.

XS
SM
MD
LG