Linkuri accesibilitate

Societatea civila din R.Moldova continua să se confrunte cu „provocări serioase” (studiu)


Societatea civila din Republica Moldova continua să se confrunte cu „provocări serioase”, se arată în studiului „Rolul societății civile în avansarea statului de drept și reformei justiției”, dat astăzi publicității.

Autoarea sa, avocata Irina Buzu, a spus că, pentru a putea opera într-un mediu stabil, dar și pentru a fi capabile să continue să fie un actor veritabil în apărarea statului de drept, organizațiile societății civile trebuie să poată funcționa fără vreo intervenție nejustificată din partea statului:

„Cu toate acestea, societatea civilă din Republica Moldova se confruntă în continuare cu provocări serioase. Exemplele includ amenințări deliberate, inclusiv restricții sau controale financiare din partea autorităților sau protecție inadecvată împotriva atacurilor fizice și verbale, împotriva deciziilor arbitrare, atunci când nivelul de protecție al drepturilor fundamentale care garantează activitatea OSC-urilor este destul de redus”.

Autoarea studiului recomandă societății civile conceptualizarea unui program de dezvoltare a competențelor civice pentru cetățeni, care ar oferi o mai bună înțelegere din partea acestora a treburilor publice și politicilor care îi vizează și care i-ar abilita să identifice căi de acțiune pentru a interveni în dialogul și cooperarea cu instituțiile statului.

O altă recomandare este promovarea activității societății civile în rândul cetățenilor: „Cu cât mai multă încredere va avea societatea în organizațiile neguvernamentale, cu atât mai influentă și mai robustă va fi aceasta din urmă în dialogul cu instituțiile statului”, a spus Irina Buzu.

Studiul a fost efectuat prin metoda de analiză și retrospectivă din ultimi cinci ani în Republica Moldova. Cercetarea a fost realizată în parteneriat cu Freedom House, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, prin intermediul Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG