Linkuri accesibilitate

Sondaj IPP: Igor Dodon și Maia Sandu sunt printre favoriții cursei prezidențiale


Igor Dodon și Maia Sandu

23, 2% din moldoveni ar vota cu Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice dat publicității la Chișinău. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, ar obtine 19,7%. Cu candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, ar vota 10,9% din alegători, iar pentru candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov – 4,8%. Ceilalți patru concurenți electorali ar acumula sub 2%.

27,6% din cetățeni au spus că ar merge la vot, dar nu știu cu cine ar vota, iar 8,6% – nu ar merge la vot...

67% din respondenți consideră că nu contează dacă președintele va fi femeie sau bărbat, ci este important să facă lucrurile corect. Totuși, 27% au spus că ar fi mai bine ca președintele să fie bărbat, iar 5% – au spus că o femeie. Sondajul mai arată că 62% din respondenți consideră că președintele țării trebuie să publice în mod obligatoriu informații despre veniturile sale. 88% din intervievați cred că concurenții electorali trebuie să participe în mod obligatoriu sau mai degrabă obligatoriu la discursurile publice de la TV.

61,5% din respondenți au declarată că președintele trebuie să aibă mai multe competențe. Cercetarea mai arată că, dacă duminica viitoare s-a organiza alegeri parlamentare, 20,8% din respondenți ar vota Partidul Socialiștilor, 17,6% – Partidul Acțiune și Solidaritate, 9,6% – Partidul Politic Partidul Nostru, iar 5,8% ar vota Partidul Politic Șor. Alte formațiuni politice ar acumula sub 2% din sufragii.

Din ce surse vă informați despre scrutinul prezidențial?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

„PSRM, PAS, PPPN și Partidul Șor ar lua majoritatea procentelor din aceste răspunsuri. Totuși acestea nu sunt atât de multe răspunsuri, pentru că „nu aș participa la alegeri”, „nu aș vota” – au zis 8,9% din respondenți. Alți 24,1% din respondenți au răspuns că nu știu și nu au răspuns alți 7,5% din respondenți.In total 32% din respondenți – fiecare al treilea cetățean întrebat– care nu știe sau nu a răspuns la această întrebare”, a spus Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului pentru Politici Publice ce a prezentat sondajul.

Sondajul a fost realizat de Compania CBS Research la domiciliul respondenților, pe un eșantion de 1 124 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în perioada 8-20 octombrie. Marja de eroare este de 3%.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG