Linkuri accesibilitate

Sorina Stallard: Se pune accent pe acceptarea unor potențiale pierderi de vieți, dar nu se pune suficient pe soluții (VIDEO)


Străzi pustii în centrul Londrei
Străzi pustii în centrul Londrei

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a fost testat pozitiv pentru coronavirus și se află în autoizolare. Johnson a fost liderul european cel mai relaxat, afirmând cu câteva săptămâni în urmă că este adeptul teoriei „imunității de grup”.

Între timp, la presiunea guvernului și parlamentului a implementat carantina națională sub supravegherea poliției. Johnson îi urmează prințului Charles, testat și el pozitiv cu câteva zile in urmă. În total, în Marea Britanie au fost confirmate 11.816 cazuri de coronavirus, iar 578 de persoane și-au pierdut viața. „ Trăim în Marea Britanie o democrație în acțiune, însă cu o lipsă de leadership. În acest moment încă sunt măsuri restrictive care nu au fost puse în funcțiune. Ce este clar este că, la nivel de comunicare, tonul este mult mai imperativ decât era la început ”, declară pentru Europa Liberă Sorina Stallard, care locuiește în Marea Britanie.

Se pune foarte mult accent pe acceptare a unor potențiale pierderi de vieți umane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:19 0:00



Europa Liberă: Cum este viața în vreme de Covid-19 în Marea Britanie?

Impactul la nivel individual este singurul lucru care începe să se contureze

Sorina Stallard: „Suntem în casă de opt zile, conștientă de faptul că suntem de-abia la început. În Marea Britanie s-au luat măsuri mult mai restrictive, ma ales în ultima săptămână. Nu erau lucruri care să fi fost surprinzătoare în contextul global al pandemiei. Ceea ce este mult mai clar aici, în Marea Britanie, este felul în care se comunică și încearcă să se pregătească populația în ceea ce privește lucrurile bune și lucrurile rele ce se vor întâmpla în perioada următoare. Există un context politic, un context operațional, ca să îi spunem așa, în ceea ce privește sistemul de sănătate, sistemul de urgență, și nu numai. De exemplu, rețeaua de servicii și cumpărături online, care deși este mult mai dezvoltată decât în alte țări din Europa, nu este suficientă în contextul actual. Dar dincolo de aceste aspecte politice, nu este momentul să se mai discute despre Brexit, ci să ne concentrăm pe răspunsul la pandemie și salvarea cât mai multor vieți. Impactul la nivel individual este singurul lucru care începe să se contureze. Majoritatea se adaptează, mai ales cei care pot lucra în mod virtual. Pentru ceilalți este mult mai dificil, de exemplu cei care livrează cumpărături la domiciliu, și care sunt nevoiți să lucreze cu program de 12 ore. Apoi, personalul de curățenie, sau cei din gastronomie, toți acești oameni își pierd jobul sau și-l vor pierde cât de curând. Există mult prea multe ramificații în momentul de față pentru a ne concentra pe partea politică, deși este foarte clar că în Marea Britanie, cel puțin, impactul măsurilor luate de guvernul conservator în ultimii 10 ani începe să se resimtă acut. Mai ales cele luate în sistemele de sănătate și de urgență. Există o lipsă de echipamente de protecție sau alte echipamente medicale necesare pentru ca un spital să funcționeze bine. Personal, imi lipsește puterea de a alege. Să merg la serviciu sau să lucrez de acasă. E un lucru cu care nu cred că mă voi obișnui.”

Europa Liberă: Cum ați perceput schimbarea de macaz a premierului Johnson in abordarea acestei pandemii? Mai vorbește cineva despre Brexit?

În stația Waterloo
În stația Waterloo

Sorina Stallard: „În Marea Britanie acordăm încredere până la proba contrarie. La început, societatea a strâns rândurile și s-a lăsat ghidată acceptând de lipsa măsurilor luate de guvern. Oamenii spuneau că e vorba doar de o gripă ușoară și că nu e cazul să ne îngrijorăm. În momentul în care guvernul a început să ia măsuri din ce în ce mai restrictive, devenise foarte clar că societatea începuse să se organizeze singură, și guvernul nu făcea altceva decât să aducă un cadru legislativ unor măsuri care erau deja puse în practică fie de corporații, fie de organizații neguvernamentale. Un lucru pe care l-aș defini democrație în acțiune, însă cu o lipsă de leadership. În acest moment încă sunt măsuri restrictive care nu au fost puse în funcțiune. Ce este clar este că la nivel de comunicare tonul este mult mai imperativ decât era la început și se pune foarte mult accent pe acceptare a unor potențiale pierderi de vieți umane, dar nu îndeajuns pe măsuri de soluționare a problemelor.

Nu e picior de om în Trafalgar Square, zona centrală a Londrei, 24 martie 2020
Nu e picior de om în Trafalgar Square, zona centrală a Londrei, 24 martie 2020

Ceea ce sper este ca societatea să realizeze că este să strângem rândurile si nu pentru dezbateri politice. Brexitul nu se discută mai deloc în acest moment, deși parte a populației a fost blocată în străinătate, în Europa. Ca atare, multă lume a văzut ce măsuri se iau în alte țări si să le aducă acasă si să întrebe la noi de ce nu e așa. Acesta nu este un moment potrivit pentru discuții despre Brexit. Cred că este nevoie de amânarea acestei discuții. De fapt, discursul pe care îl aud din ce în ce mai des în societatea britanică este că, de fapt și de drept, nu se mai dorește așa ceva. Cu toate acestea, rămâne divizarea de 50-50 pe care ați văzut-o și am trăit-o împreună 3 ani de zile.”

Sorina Stallard: Se pune accent pe acceptarea unor potențiale pierderi de vieți, dar nu se pune suficient pe soluții
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:23 0:00

XS
SM
MD
LG