Linkuri accesibilitate

Cum se spală bani din Venezuela prin băncile din Bulgaria?


Imagine generică
Imagine generică

Oficiali de la Sofia au declarat că printr-o bancă bulgară au fost transferate milioane de euro din compania de petrol a Venezuelei PDVSA, deţinută în totalitate de stat.

Bulgaria si banii din Venezuela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct


Procurorul general Sotir Țațarov a declarat că o parte din banii care au sosit din Venezuela au fost transferați deja în alte țări. Directorul Agenției de stat Securitate națională (DANS), Dimitar Gheorghiev, a adăugat că este vorbă de milioane de euro, fără a intra în detalii. Cei doi au vorbit în fața ziariștilor în urmă unei întâlniri cu primul-ministru Boiko Borisov la care a participat ambasadorul american la Sofia Eric Rubin.

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov, (dreapta) și adjunctul său Ivan Geșev
Procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov, (dreapta) și adjunctul său Ivan Geșev

Schema criminală a fost descoperită la baza unui semnal primit de la serviciile secrete americane. Serviciile bulgare au stabilit banca și titularul contului respectiv. Este vorbă de un avocat, cetățean bulgar. Procurorul general a declarat că din contul respectiv au fost realizate transferuri spre alte țări care nu au de a face cu activitatea avocatului.

Serviciul de securitate națională a început verificarea sistemului bancar pentru alte transferuri suspecte din Venezuela. Până acum s-a stabilit că la baza transferurilor în contul avocatului au stat motive false, printre care finanțarea unor federații sportive venezuelene sau achiziționarea de produse alimentare.

Procurorul general a declarat că banca prin care au fost efectuate transferurile nu a fost implicată în activitatea ilegală. Cu participarea Băncii naționale și a Serviciului de securitate națională sunt verificate alte bănci. Contul avocatului prin care au fost efectuate transferurile a fost blocat. Va putea urma o procedură penală sub acuzația spălare de bani. Procurorul Țațarov a adăugat că acțiunea procuraturii nu are un caracter politic.

Compania de petrol a Venezuelei PDVSA este supusă unor sancțiuni americane. Sunt blocate active în valoare de 7 miliarde de dolari în scopul de a nu se permite lui Nicolas Maduro să fraudeze banii care aparțin poporului venezuelean.

Deputatul în parlamentul de la Caracas Carlos Paparoni a anunțat că „Petroleos da Venezuela” încearcă să transfere sume mari în valută în câteva țări printre care a menționat Bulgaria.

Ambasadorul american la Sofia, Eric Rubin, a declarat că guvernul american în colaborare cu țări din Uniunea Europeană nu va permite ca fonduri ce aparțin poporului Venezuelei să fie furate. El a apreciat pozitiv colaborarea cu guvernul bulgar.

XS
SM
MD
LG