Linkuri accesibilitate

Spitalul moldovenesc şi drumul sinuos al donaţiei din străinătate


La căpătâiul bolnavului
La căpătâiul bolnavului

S-a scris şi s-a vorbit mult aici despre tot soiul de bariere birocratice care există în Republica Moldova. Deunăzi, solicitată de Europa Liberă, consiliera preşedinţiei pentru relaţiile cu diaspora, Elena Druţă, ne-a vorbit despre drumul sinuos al donaţiilor din străinătate spre spitalele moldoveneşti.

Vasăzică, lucrează un moldovean într-un spital occidental şi le descrie şefilor starea deplorabilă dintr-un spital moldovenesc raional. Şi şefii aceia, sensibilizaţi, decid să-i doneze spitalului moldovenesc ceva, fie nişte ustensile medicale, fie nişte mobile mai bune. Ei bine, aici apare o problemă mare. Chestiuni birocratice la vama moldovenească şi, pe deasupra, asumarea cheltuielilor de transport de către binefăcător. Consiliera de la Preşedinţie ne-a creat totuşi un orizont de aşteptare: „Suntem deja în proces de lucru asupra unui proiect care va prevedea un mecanism prin care să facilităm aceste donații sau ajutoare atât de necesare spitalelor noastre.”

Măi să fie! Poate va ieşi ceva bun. Doar că suntem în anul 2021, iar asemenea mecanisme ar fi trebuit să fie create multă vreme în urmă. De ce foştii conducători nu au făcut nimic în această privinţă? Pentru că erau ocupaţi cu proiecte grandioase de remodelare a sorţii moldovenilor? Dar nimic nu poate fi mai grandios şi mai util decât confortul din cotidian al cetăţeanului.

Îmi amintesc cu amărăciune de incursiunile mele în spitalele rationale din anii 90, din epoca lui Voronin şi a lui Timofti. Mobilier învechit, clădiri vechi, atmosferă apăsătoare, medici agitaţi şi nemulţumiţi de soartă. Păi, era nevoie de mecanismul sus-pomenit mult mai devreme de anul 2021. Acum iată a mai venit şi pandemia şi ar trebui să reglăm un alt mechanism important, cel prin care să vină vaccinurile. Acestea deocamdată întârzie…

XS
SM
MD
LG