Linkuri accesibilitate

Stanislav Groppa: Trebuie să-i protejăm pe medici pentru că ei „ne-ar putea salva viața și asigura viitorul”


Aveți simptome de răceală sau gripă? Mare atenție la ele, pentru că pot indica și infectarea cu noul coronavirus.

Pandemia de coronavirus poate fi încetinită doar prin măsuri de izolare și de distanțare socială a oamenilor, este sfatul medicului. Academicianul Stanislav Groppa face o serie de recomandări: „Nu fumați, faceți sport, faceți pauze dacă lucrați de acasă, aveți grijă de sănătatea voastră...” Sunt niște sfaturi simple care vă pot ține sănătoși.​

Interviu cu Stanislav Gropa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:02 0:00
Link direct



Europa Liberă: Propun să discutăm despre povara care cade pe umerii personalului medical în aceste timpuri de grea pomină. Ce ne spuneți Dvs. despre sarcina care le revine celor care trebuie să stea la straja sănătății cetățenilor?

Societatea trebuie să susțină potențialul medical

Stanislav Groppa: „Sigur că este o povară pentru întreaga țară, întreaga populație și sigur că noi trebuie să facem față, să ne asigurăm securitatea sănătății și trebuie să elaborăm și să îndeplinim acele strategii care ne-ar permite cu cele mai mici pierderi să reușim să facem față și să avem ulterior posibilitatea și fericirea întâlnirilor și continuității vieții frumoase. Societatea trebuie să susțină potențialul medical. Indiferent unde activează, fie medic de familie, fie urgență, fie în spitale, fie în reanimare este necesar de a susține potențialul medical, de a asculta toate sfaturile, iar pe de altă parte, atât societatea, cât și statul trebuie să avem grijă de medici, să le acordăm tot sprijinul, nu numai moral. Și astăzi este necesar să ne coagulăm și să ne asigurăm cu tot necesarul de a preveni, de a-i proteja, fiindcă, pe de o parte, nu sunt atât de numeroși medicii, iar pe de altă parte, fără medicină noi nu vom supraviețui, avem necesitate de medici sănătoși, medici cu practică, medici care ne-ar putea salva viața și asigura viitorul.”

Stanislav Groppa
Stanislav Groppa


Europa Liberă: Dar condițiile spitalicești cum le definiți, vor putea să facă față acestor cerințe?

Stanislav Groppa: „Dna Valentina, sunt câteva scenarii de activitate. Primele scenarii sigur că medicina le îndeplinește și le va îndeplini, însă etapele ulterioare, etapa a patra, în special, dacă scenariul patru se va începe, va fi necesară o susținere foarte serioasă cu consumabile, cu medicamente, cu protecția medicilor, cu hrană ș.a.m.d. Deci, nu ne-am dori să ajungem, dar, în general, depinde foarte mult de populație, depinde de faptul cum vom putea preveni, astăzi trebuie să punem accent pe prevenție, iar prevenția cea mai importantă este autoizolarea. Sistemul de sănătate și tot ce se întreprinde corespunde protocoalelor, însă e nevoie să menținem situația sub control, fiindcă, dacă ea va ieși de sub control, niciun sistem din lume n-o poate menține. Până la urmă, e necesar ca sistemul medical să aibă astăzi un suport deosebit.”

Europa Liberă: Un medic deja din Chișinău este confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Ce să înțelegem din asta?

Stanislav Groppa: „Da, sunt primele cazuri de infectare a medicilor. Să înțelegem că problema este foarte serioasă, să înțelegem că atât populația, cât și medicii necesită să se protejeze și să fie protejați, fiindcă medicii vin în prim-plan și contactează cu un killer, cu un virus cu o virulență foarte puternică, cu o metamorfoză și un polimorfism foarte specific, prin aceea și este dramatismul mare, că perioada de incubare este dovedită de Organizația Mondială a Sănătății până la două săptămâni, 14 zile, iar datele din țările care au trecut și trec prin această pandemie, experiența Chinei și a Italiei ne vorbesc că perioada de incubare durează de la două până la 27 de zile. Este o perioadă foarte lungă în care un pacient infectat poate infecta un șir de apropiați, de populație. Și iată aceasta este de o seriozitate foarte mare, deoarece în rândul acestor persoane pot fi și medicii care vin în contact direct cu populația, cu acei pacienți care e necesar să-i tratezi, să-i intubezi, să le acorzi asistență integrală.”

Europa Liberă: În Republica Moldova, autoritățile spun că până acum au fost înregistrate zeci de cazuri pozitive de infectare cu COVID-19 și dacă pentru chișinăuieni s-ar părea că sunt bune, că nu ar trebui să fie panică, ce ne spuneți despre populația care e în mediul rural, pentru că sunt focare, deja s-a vorbit despre Hâncești, despre Soroca? Cum ar trebui să reacționeze atât populația, cât și personalul medical din teritorii?

Stanislav Groppa: „Este necesar ca în fiecare teritoriu să-și primească decizii destul de certe de protejare, de adus la cunoștință populației despre situația creată, despre acele metode de protejare pe care trebuie să le îndeplinească, să conștientizeze toți că nu este o glumă și, începând de la autoritățile locale, să-și elaboreze planuri concrete pentru fiecare localitate.”

Europa Liberă: Dar știți că pentru un moldovean o zi de primăvară hrănește un an întreg, trebuie să iasă la munci agricole. Ce-i sfătuiți pe acești oameni?

Stanislav Groppa: „O abordare individuală la tot ce facem, cu îndeplinirea cerințelor și rigorilor cerute, dacă mergi spre câmp, mergi de unul singur, cu protejare, fără a intra în contact cu vecinul sau cu vecinii. Și lumea trebuie să cunoască că virusul la o persoană care a strănutat, a eliminat în aer niște particule care conțin acest virus, are o viabilitate, deci, el rămâne viu încă o perioadă de la 30 de minute și ultimele date vorbesc că până la patru ore, arată despre o distanță de la o persoană la alta de la un metru și unele date astăzi arată că această distanță este chiar și mai mare, până la doi-trei metri. Deci, rămâne activ pe diferite suprafețe, de aceea fiecare să-și lucreze grădina, să nu sară gardul, să nu meargă unde sunt multe persoane și este foarte important să ne păstrăm sănătatea.

Să avem grijă de noi înșine, de familie

Aici este și o problemă de profilaxie, de avut în vedere că acele persoane care au o patologie, sunt bolnavi, să zicem patologii cardiace sau boli vasculare-cerebrale, sau reumatice, sau alte patologii sunt cu mult mai predispuse la o afecțiune și la o evoluare mai gravă. În felul acesta, fiecare trebuie să-și determine aria de activitate, să-și mențină sănătatea în deplină ordine, să-și limiteze complet contactele cu vecinii și cu toți cei din jur pentru o perioadă de timp, să avem grijă de noi înșine, de familie, de avut un somn bun, de a avea o alimentare corectă, de a nu utiliza băuturi spirtoase, de a nu utiliza fumatul care duce la o dărâmare a sănătății. Deci, este necesar să ne protejăm, să facem dezinfecție și în caz de o mare necesitate – deplasările se efectuează cu prezența unor măști, deci, mască de protecție, mănuși de o singură folosință, utilizarea diferitelor dezinfectante ș.a.m.d. Trebuie să conștientizăm că avem o problemă foarte serioasă cu un virus foarte capricios, foarte puternic, chiar aș zice, viclean, care a venit pe capul omenirii.”

Europa Liberă: Ca și neurolog, dl academician, ce sfaturi aveți pentru cei care recunosc că le cedează moralul, pentru cei care intră în panică? De ce este important să nu aibă frică?

Este important de a avea o activitate fizică dozată, o alimentație corectă, bogată în legume, fructe, proteine

Stanislav Groppa: „Vom analiza statisticile și vom zice că 10% din cei care fac coronavirus decedează, în felul acesta este evident că se poate de protejat, iar protejarea depinde integral de starea organismului. Este bine cunoscut faptul că pacienții cu patologie coronariană, cu patologie cerebro-vasculară, cu crize epileptice, cu patologie parkinsoniană ș.a.m.d. vorbesc despre bolile neurologice, au un risc mai mare de a face coronavirus acut. Pe de altă parte, ce este necesar? În afară de igienă, este foarte important de a avea un somn bun, este foarte important de a avea o activitate fizică dozată, de a avea o alimentare corectă, bogată în legume, fructe, proteine care ne-ar permite până la urmă să avem o situație benefică. Este necesar, specialiștii, iată, de peste hotare recomandă insistent de a practica meditația, este foarte important de a avea comunicare, dar comunicarea de efectuat prin telefon, de a comunica cu apropiații, de a ne îmbărbăta, de a fi umăr la umăr, dar la distanță, de a transmite acele strategii pozitive de protecție ca cei apropiați să le cunoască, până la urmă, de a avea o încredere în ziua de viitor, dar nu oarbă, ci bazată pe o poziție și un comportament serios.”

Europa Liberă: Lucru cunoscut, majoritatea gospodăriilor din Republica Moldova au pe cineva din familie care muncesc peste hotare, își fac griji cei rămași acasă de sănătatea celor din străinătate și aici ce le puteți spune, pentru că acolo, în străinătate, moldovenii zic că au totală încredere în sistemul sanitar, dar ce le spuneți Dvs.?

Stanislav Groppa: „De bună seamă, medicina și protocoalele care sunt elaborate și atitudinea care este astăzi peste hotare, în marea majoritate a țărilor este una benefică, cu strategii bine puse la punct, cu protocoale și cu medicamente eficace, așa că sunt convins că, dacă îndeplinim tot ce este necesar, reușita de a supraviețui este garantată.”

XS
SM
MD
LG