Linkuri accesibilitate

Statele Unite și R.Moldova stabilesc „cinci domeniii specifice” de colaborare pentru consolidarea statului de drept (ZdG)


SUA și R. Moldova au convenit să coopereze în cinci domenii specifice pentru consolidarea statului de drept și a bunei guvernări, scrie Ziarul de Gardă (zdg.md) referindu-se la ședința de luni a grupului de lucru în domeniul statului de drept și a bunei guvernări în cadrul Dialogului Strategic SUA-Republica Moldova. Cele cinci domenii enumerate de publicaţie sunt: realizarea reformelor semnificative în sectorul justiției, consolidarea instituțiilor de combatere a corupției, promovarea unei mass media și societăți civile libere și active, îmbunătățirea transparenței guvernului și apărarea drepturilor omului pentru toți cetățenii.

Un alt articol din zdg.md se referă la anunţul premierului că principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din R. Moldova, „Compania Metalferos”, va fi scoasă la privatizare. Anterior, scrie publicaţia, mai mulți politicieni, dar și șefi de Guvern au declarat că Metalferos a fost controlată și spoliată de bani prin managerii puși de către fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Potrivit Raportului anual, publicat pe site-ul companiei, în 2018 întreprinderea Metalferos a înregistrat venituri din vânzări de 1,45 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 157,2 milioane lei față de anul 2017. În decembrie 2019, se mai arată în articol, Procuratura Anticorupție, a efectuat 48 de percheziţii la S.A. „Metalferos” și la alte companii interpuse. În urma acestora, şapte persoane au fost reținute. Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale, pe faptul pretinselor acțiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul S.A. „Metalferos” și alte câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 – 2019. Procurorii au stabilit că, Metalferos făcea afaceri cu firme intermediare, care preluau o mare parted in profitul companiei.

Cotidianul.md subliniază că, deși susțin că nu sunt oficial într-o coaliție, cei din PSRM și PDM se întâlnesc în fiecare luni, iar la întrevederi participă și Igor Dodon și Ion Chicu. Dezvăluirea a fost făcută de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, într-o emisiune la TVC21. La rândul său, președintele Igor Dodon a recunoscut că au loc întrevederi în zilele de luni între el și conducerea PD. Totodată, Dodon a acuzat deputați din PDM că ar sta în spatele unor pagini ce distribuie știri false despre el.

Deschide.md publică un document care demonstrează că Guvernul nu are bani pentru organizarea alegerilor din Hîncești. Drept urmare, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuță, propune autorităților să folosească banii destinați alegerilor prezidențiale pentru organizarea scrutinului parlamentar din Hîncești. Potrivit ministrului, în funcție de suma cheltuielilor, „se vor formula propuneri de modificare a Legii bugetului de stat pentru 2020”.

Ipn.md difuzează o analiză în care Dionis Cenușă vorbește despre “legea Magnitsky”, adoptarea căreia în R.Moldova, deși îndepărtată, va apărea după și dacă opoziția pro-UE va fi capabilă să-i înlăture pe socialiști de la putere. Imobilizarea fizică a oligarhului Vladimir Plahotniuc, prin sancțiunile individuale parțiale ale SUA, introduse recent, este insuficientă, în opinia politologului. El crede că un pas logic și imperativ ar fi extinderea sancțiunilor cel puțin către Ilan Shor, actualmente adăpostit în Israel, datorită dublei cetățenii. „Asimilarea sau chiar naționalizarea “Actului Magnitsky” poate fi transformată într-o (pre)condiție politică pentru acordarea sprijinului financiar în țările unde SUA și UE susțin reforme democratice”, mai scrie analistul.

Mold-street.com scrie că Procuratura Generală i-a înaintat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, învinuirea definitivă, dosarul acestuia urmând în curând a fi finalizat și deferit justiției. Astfel, pe lângă cele două capete de acuzare, înaintate anterior – „abuz de serviciu” și „fals în acte publice”, procurorii ar fi probat încă o componență de infracțiune în acțiunile acestuia, și anume „amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”.

Rfi.ro reţine declarația lui Igor Dodon legată de pretinsa ocupație românească, care vine la scurt timp după ce președintele pro-rus a vorbit despre relațiile excelente dintre România și R.Moldova, relații ce trebuie aprofundate. Ba mai mult, observă RFI, Dodon spunea, după o întrevedere neoficială cu liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, că ”frații noștri de peste Prut sunt partenerii strategici ai R.Moldova”. În aceeași zi, însă, pe pagina sa de Facebook, Dodon a postat un postat un mesaj despre „ocupația românească”.

TV8 (tv8.md) îşi informează cititorii că, potrivit planului de achiziţii pentru anul curent, Curtea Constituțională planifică să cheltuie pentru bunuri și servicii peste patru milioane de lei. Cea mai scumpă achiziție va fi făcută chiar luna viitoare. În februarie, curtea vrea să cumpere un automobil în valoare de 800 de mii de lei.

XS
SM
MD
LG