Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Rusia nu concurează pentru influență în Belarus (adj.secretarului de stat american)


Minsk: solidaritate cu jurnaliștii reținuți în timpul protestelor din Belarus, 3 septembrie 2020.
Minsk: solidaritate cu jurnaliștii reținuți în timpul protestelor din Belarus, 3 septembrie 2020.

Protestele din Belarus sunt o luptă pentru democrație, nu un concurs pentru influență, între Est și Vest.

Situația din Belarus continuă să rămână tensionată, în condițiile în care Alexandr Lukashenka se agață de putere în ciuda faptului că este contestat de majoritatea populației.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

Adjunctul secretarului de stat, Stephen Biegun a spus că Statele Unite vor coopera îndeaproape cu Uniunea Europeana pentru a pune presiuni asupra lui Alexandr Lukashenka și a obține organizarea de noi alegeri, pe fondul protestelor ample din acestă țară. Biegun a adăugat că sunt avute în vedere sancțiuni împotriva celor care se fac vinovați de încălcări ale drepturilor omului și represiune în Belarus. Oficialitatea americană, care a vizitat săptămâna trecută Lituania, Rusia, Ucraina și Austria a amintit că Statele Unite au sancțiuni în vigoare împotriva regimului Alexandr Lukashenka. Uniunea Europeană a ridicat aproape toate sancțiunile în 2016, dar analizează acum reimpunerea lor. Gestul comunitar din acel an a survenit după ce Alexandr Lukashenka a eliberat deținuți politici între care Nikolai Statkevic, un rival care a candidat împotriva lui în 2010.

Într-o conferință de presă de după turneul său diplomatic, Biegun a spus că privește situația din Belarus ca fiind un conflict intern, nu o confruntare dintre Rusia și Occident. El a cerut eliberarea lui Vitali Șkliarov, un analist politic cu cetățenie americană, care lucra în Belarus. Oficialitatea de la Washington a spus că acesta este acuzat și reținut pe nedrept. Adjunctul secretarului de stat a precizat că este clar că Rusia încearcă să influențeze situația din Belarus, în sprijinul lui Alexandr Lukashenka dar că, după ce a vizitat Moscova, crede că și Kremlinul este obosit de comportamentul imprevivizibil al liderului din Belarus, care recent a apărut în public, în doua rinduri, în costum militar și cu o arma automată.

Oficialitatea americană a spus că Washington-ul nu încearcă să intre în competiție cu Rusia pentru influență la Minsk, acolo unde – potrivit unor relatări – oficialități ruse renegociază datorii masive ale Belarusului pentru a sprijini regimul Lukashenka. „Nu este o competiție între Statele Unite și Belarus pentru loialitate” – a spus Biegun adaungând: „Poporul din Belarus are o lungă istorie și o înclinație adâncă către relații de cooperare cu Rusia”. Oficialitatea de la Departamentul de Stat a mai arătat că Rusia poate decide sau nu să renegocieze sau să anuleze datorii ale statului Belarus, „sunt banii lor, banii lor de oferit și banii lor de risipit”.

„Cred însă că în adâncul inimii, guvernul rus știe exact ce trebuie să facă: ce se întâmplă nu poate continua la infinit, după 26 de ani, poporul din Belarus, toate caegoriile sociale, de la sindicate, la lucrătorii din fabrici, la studenti, intelectuali, personal medical și cetateni obisnuiti, parinti, mame, tați, toți își revendică drepturile, în virtutea Constituției și regulilor internaționale”.

„Nici o scutire de datorii, nici o forță de poliție un pot să aibă câștig de cauză în fața curajului cumulat al unei populații care s-a săturat” – a spus Biegun, continuând „cel care guvernează Belarus are încă puterea, dar a pierdut populația”.

XS
SM
MD
LG